info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy

Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy

Celou třetinu našeho života trávíme spánkem. Že jeho nedostatek může silně ovlivnit naše zdraví, je známá věc. Co ale ví málokdo je to, že zdravotní stav ovlivňuje i spánková pozice. Celých devadesát pět procent lidí usíná večer co večer ve stejné pozici. Každá z možných pozic má ale z…

Celou třetinu našeho života trávíme spánkem. Že jeho nedostatek může silně ovlivnit naše zdraví, je známá věc. Co ale ví málokdo je to, že zdravotní stav ovlivňuje i spánková pozice.

Celých devadesát pět procent lidí usíná večer co večer ve stejné pozici. Každá z možných pozic má ale z dlouhodobého hlediska překvapivý vliv na zdraví. Ten popsali odborníci na serveru Daily Mail.

 

Stabilizovaná poloha

Pozitivní: gastro refluxní choroby - pálení žáhy

Poloha na boku, známá jako stabilizovaná poloha, pozitivně ovlivňuje trávení, tvrdí Jim Horne z výzkumného centra spánku na Loughborough University. Snižuje totiž riziko gastro-refluxních chorob, které souvisejí s tím, že žaludeční kyseliny stoupají do jícnu. Tento únik kyseliny z žaludku je způsoben oslabeným přechodem mezi žaludkem a jícnem a spouští palčivou bolest.

Při studiu pacientů trpících pálením žáhy na Graduate Hospital ve Philadelphii se ukázalo, že při spaní na pravém boku trvá déle, než žaludeční kyseliny z jícnu ustoupí zpět do žaludku, poloha na levém boku je tak vhodnější.

Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy

Negativní: vrásky

I když poloha na boku pomáhá od potíží s bolestmi břicha a pálením žáhy, přidá vám léta, i když jen obrazně. Dennis Wolf, člen britské asociace dermatologů vysvětluje, že při této poloze je kladen zvýšený tlak na nosoretní rýhy, které běží z koutků nosu a pokračují po stranách úst (jsou známé jako vrásky smíchu).

Podle toho, na kterém boku obvykle spíte, může být linka na stejné straně úsměvu hlubší a výraznější. Je to výsledek dlouhodobě polštářem zmáčknuté tváře.

Řešení: Pokud problémy se žáhou a trávením neustupují, spěte tak, aby hlava byla výše než žaludek. Proti vráskám je podle některých odborníků dobré použít polštář z hedvábí, ale jsou to jen domněnky.

 

Pozice na zádech

Pozitivní: artritida

"Spaní na zádech je dobrá volba pro ty, kteří trpí artritidou a bolestmi kloubů," říká fyzioterapeutka Sammy Margová. To proto, že spaní na zádech rozděluje váhu rovnoměrně po celém těle, aniž by vznikal tlak na nějakou určitou oblast.


Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy 2  

Negativní: astma, chrápání, spánková apnoe, srdeční choroby

"V poloze na zádech se svaly v čelisti a jazyku uvolní, ty vlivem gravitace klesají. To zmáčkne krk, ten se zúží, což vede k vibracím a chrápání," varuje John Shneerson, ředitel Centra spánku v nemocnici Papworth v Cambridge. To platí zejména pro lidi s nadváhou, kde je váha brady (často takzvané dvojité) větší.

Spánková apnoe je vážnější stav, kdy se hrdlo uzavře úplně, což vede k občasným přestávkám v dýchání, které trvají po dobu deseti sekund nebo více. Opět platí, že to zhoršuje spaní na zádech, kvůli působení gravitace na krk.

Lidé, kteří spí na zádech, také dýchají rychleji než v jakékoli jiné poloze spaní, a jejich tělesné tkáně se odkysličují. To může zhoršit dýchací a oběhové problémy, včetně astmatu a onemocnění srdce.

Řešení: Investujte do dobrého polštáře a matrace, které poskytnou vašemu krku a ramenům dostatečnou oporu. Proti chrápání pomůže umístit polštář do horní části zad, kde vás přiměje častěji měnit polohy.

 

Poloha plodu

Pozitivní: bolesti v kříži

Pozice na boku s koleny u těla je velmi oblíbená a je velmi vhodná pro úlevu od bolesti zad, a to zejména bolesti v kříži. Během dne se v důsledku gravitace namáhají ploténky. Během spaní v této pozici si od tlaku odpočinou a voda v těle je pomůže "opravit".

  Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy 3  

Negativní: bolest krční páteře, bolest hlavy 

Fyzioterapeutka Sammy Margová nicméně zdůrazňuje, že je důležité se ujistit, že krk je ve stejné linii jako páteř. Jinými slovy, zajistit, že váš polštář není příliš vysoký nebo nízký. To by mohlo vést k napětí svalů a nervů v oblasti krku, což způsobuje bolesti hlavy a krku.

Řešení: "Pořiďte si polštář, který správně vyplní mezeru mezi rameny a krkem a pomůže zabránit napětí krčních svalů, které vede k bolesti hlavy. Zeptejte se partnera, jestli je váš krk a páteř v jedné přímce. Polštář mezi koleny přispěje k udržení páteře v rovné poloze a zabrání nežádoucímu kroucení boků a pánve," říká Sammy Margo.

 

Poloha v náručí

Pozitivní: snížení stresu

Spát v náručí druhého tak, že on svým tělem kopíruje vaše tělo, velmi posiluje vztah. Podle studie amerického neurologa a psychologa James Coana bylo navíc zjištěno, že fyzický dotek, dokonce i když spíte, může snížit stres, a to u muže i ženy.

Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy 4

Negativní: otlaky a proleženiny

Nicméně nutnost přizpůsobit se v pozici druhému vás může nutit k polohám, v nichž je zvýšené napětí ve svalech a kloubech.

Spaní na boku s partnerem před či za vámi může způsobit bolest zad a v ramenou. Když navíc usnete na partnerově paži nebo na hrudníku, často to znamená, že váš krk není v linii s páteří, což vede k bolestem svalů v oblasti krku.

Řešení: Při sdílení postele s partnerem je důležité, abyste byli trochu sobci. Najděte si dobrou výchozí pozici, která je pro vás pohodlná, i když to znamená, že vzdálenost mezi vámi se zvětší," říká Sammy Margová. Pokud to jde, vyberte si i svůj typ matrace. Někteří výrobci nabízejí možnost spojit dvě různé matrace zipem.

 

Poloha na břiše

Pozitivní: chrápání

Spaní na břiše pomáhá jako prevence proti chrápání, neboť se neprohýbají svaly na krku vlivem gravitace.

Spací pozice ovlivňuje zdraví. Může léčit astma, bolest hlavy i pálení žáhy 5

Negativní: skřípání zubů, bolest a necitlivost rukou

Bohužel spaní na břiše nabízí nejlepší podmínky pro skřípání zubů, takže pokud jím trpíte, snažte se najít spíše jinou polohu. Pozice také může způsobit problémy s nervy v horní části těla. Často máme totiž pod hlavou příliš mnoho či naopak příliš málo polštářů, což může způsobit kompresi nervů, a to zvlášť u starších lidí, tvrdí odborníci.

Také je při této pozici nerovnoměrně zatížena jedna část těla, a to dle toho, na kterou stranu máte vytočenou hlavu. To z dlouhodobého hlediska zvyšuje pravděpodobnost artritidy obratlů. Zužují se totiž kanály, kudy nervy vedou.

Lidé spící v této pozici si často ztěžují na necitlivost a brnění v prstech na rukou.

Řešení: Můžete spát s polštářem vedoucím od žaludku až po ramena, což může zabránit nechtěnému vyklenutí páteře. Pořiďte si také odpruženou matraci s pěnou, která poslouží lépe než jen samotná odpružená matrace.

 

Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/233334-spaci-pozice-ovlivnuje-zdravi-muze-lecit-astma-bolest-hlavy-i-paleni-zahy.html