info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O postelích Jak správně vybrat postel z masivu?

Jak správně vybrat postel z masivu?

Odpočinek nás dobíjí a pomáhá nám nasbírat energii na další den. Místem pro noční regeneraci je bezpochyby naše lůžko a proto je vhodné věnovat jeho výběru patřičnou pozornost. Konstrukce postele by se proto měla skládat z pevného rámu, lamelového nebo ještě lépe segmentového roštu a kvalitní matrace, která zajistí potřebné ortopedické vlastnosti. Spánek a jeho průběh a kvalitu nicméně ovlivňují i další faktory, jako jsou věk spáče, pracovní vytížení nebo náročnost povolání, pohlaví, tvar těla, ale také orientace a vhodně řešený interiér ložnice. Pojďme se nyní podívat na hlavní momenty, na které bychom se měli zaměřit při zařizování ložnice.

 

Jak správně vybrat postel z masivu?

Základ postele je rám

Rám je nosnou konstrukcí postele a tvoří také její design. Rámy jsou dnes nabízeny v nejrůznějších provedeních a typech dřevin, od dostupného smrku přes oblíbený dub, až po exotické dřeviny, jako mahagon či kaučuk.

Výběr postele, který lahodí našemu oku, by tak při široké nabídce neměl být problém, je však potřeba se zaměřit nejen na estetiku, ale také na funkčnost. Z hlediska zdravého spánku jsou doporučovány postele na nožičkách, pokud možno bez úložného prostoru. V kombinaci s vhodným roštem a matrací je totiž zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu a tedy potřebné odvětrání matrace.

Málo doceněný význam má i čelo postele. To nejenže psychologicky zvyšuje pocit soukromí a přispívá klidnějšímu spánku, ale zároveň chrání hlavu a krk před možným průvanem a izoluje od chladu, který se kumuluje ve zdech.

Základ matrace je rošt

Nadarmo bychom měli krásnou postel, kdybychom neleželi pohodlně. Neoddělitelnou součástí každého lůžka by proto měl být kvalitní rošt, který slouží jako základ pro matraci.

Pružné lamely roštu udržují tělo a páteř v anatomicky správné poloze a eliminují možnost vzniku bolestí zad. Prodyšnost roštu a propustnost tekutin má navíc pozitivní vliv také na hygienu celého lůžka. K tělu a pokožce neustále proudí čerstvý vzduch díky přirozené cirkulaci a napomáhá odvětrání matrace.

Luxusnější variantou jsou rošty segmentové. Ty na rozdíl od lamelových roštů obsahují na ložné ploše segmenty, které jsou pohyblivé ve všech směrech a umožňují kvalitní oporu těla i při poloze mimoběžné s osou roštu – tedy například poloze skrčeného těla. Prodyšnost segmentových roštů se samozřejmě zachována.

Postelové rošty existují v mnoha variacích, od standardních pevných až po luxusní s možností polohování v oblasti nohou, zad i hlavy. Manuální nebo motorové. Jejich výběr záleží na tom, kolik času v posteli trávíte a jaké jsou Vaše požadavky na komfort.
Lamelové a segmentové rošty jsou neporovnatelně vhodnější volbou než pevná a neprodyšná podložka. Tyto rošty je navíc možno z postele pravidelně vyndat a otřít od prachu, což je důležité především pro lidi trpící alergiemi a astmatiky.

Matrace

S lamelovým roštem je možné kombinovat téměř všechny typy matrací, pozornost je však třeba věnovat výběru matrací, které jsou určeny pro použití na polohovatelný rošt. Pro tento případ jsou doporučovány spíše matrace pružnější, jako jsou např. matrace latexové či matrace z polyuretanových, či viskoelastických pěn. Nevhodné pro polohovací rošty jsou pak matrace pružinové.

Jak správně vybrat postel z masivu? 2

Optimální rozměry postele

Nejen rozměr postele, ale také prostor, do kterého ji umístíme je důležitý. Ložnice pro 2 osoby by měla mít alespoň 12 m2. V případě ložnice menší, které v některých bytech najdeme, je třeba dbát na to, aby ložnice nebyla přeplněná nábytkem a působila tak vzdušnějším dojmem. Důležité je zachovat alespoň základní prostor pro pohyb kolem lůžka. Dvojlůžko by mělo být správně alespoň 200 – 220 cm dlouhé a 180 – 200 cm široké. S mírami souvisí i výška lůžka, která se doporučuje alespoň 45 cm, starší generace by však měla spát o 5-10 cm výš. Z těchto důvodů je vhodné při pořizování nového lůžka myslet i do budoucna a ideálně hledat postel s možností nastavitelnosti výšky lehací plochy.