info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O lůžkovinách Povlečení: Jak vybrat to pravé?

Povlečení: Jak vybrat to pravé?

Jak si kdo ustele, tak si lehne. A protože celou polovinu života strávíme v posteli, je důležité, jaké prostředí si kolem sebe vytvoříme. Nejde jen o matrace a rošt, ale také o povlečení! Nevěříte? My vám to dokážeme. Pojďte s námi vybrat to pravé! Většina z nás dá hlavně na vzhled, ale to nestačí…

Jak si kdo ustele, tak si lehne. A protože celou polovinu života strávíme v posteli, je důležité, jaké prostředí si kolem sebe vytvoříme. Nejde jen o matrace a rošt, ale také o povlečení! Nevěříte? My vám to dokážeme. Pojďte s námi vybrat to pravé!

Většina z nás dá hlavně na vzhled, ale to nestačí. Než se rozhodnete pro to pravé, popřemýšlejte, co všechno od povlečení chcete!

Co velí trendy

Je třeba si vybrat barvu a vzor. Obojí musí ladit s interiérem. Barvou roku je citronově žlutá. S ní dobře ladí modrá, fialová, zelená nebo neutrální šedá či bílá. Dá se předpokládat, že kombinace těchto barev se stanou trendem i v povlečení. Dále platí tato pravidla: 

    

  • Do moderních interiérů se hodí jednoduché vzory s geometrickými křivkami, ale i střídmé květinové linie navozující harmonii a čistotu. Starodávný nebo „kudrnatý styl“ si přímo žádá drobné květinové vzory, jaké znaly třeba naše maminky.
  • Povlečení nemusí nutně extrémně v interiéru vynikat.
  • Barva i design by měly korespondovat s rámem postele. Pokud se vám podaří sladit i další doplňky jako podlahová krytina nebo polštářky, je to super!
  • Za hranicemi jsou aktuálně oblíbené velké deky, které zakryjí celou postel. Vyberete-li tuto variantu, je možné, že se s partnerem budete o přikrývku v noci přetahovat.

Na velikosti záleží!

Základní a nejčastější velikost povlečení na přikrývku je 140 x 200 nebo prodloužená délka 140 x 220 centimetrů. Díky zahraničním trendům už běžně dostanete i povlečení na jednu velkou přikrývku o velikosti 200 x 200 nebo opět prodlouženou 220 x 240 centimetrů. Na velkém prostoru více vynikne vzor. Pozor ale při nákupu polštářů. Na trhu je nepřeberné množství tvarů a velikostí.

Jak na správný materiál

Nejdůležitějším kritériem při výběru povlečení je použitý materiál. V současné době se na trhu setkáte s těmito základními materiály, ze kterých se povlečení vyrábí. Jaké mají výhody a nevýhody?

Bavlna

S bavlnou neprohloupíte, protože dobře saje vlhkost, je měkká, pružná a dobře hřeje. Dost se ale mačká. Údržba ovšem není složitá, protože snese i vysoké teploty. Navíc se ložní prádlo nežehlí každý den, takže se to dá zvládnout. Existuje i speciální mercerovaná bavlna. Je obohacená o umělý lesk a má větší pevnost. Její výběr je otázkou vkusu, ne každému sedí. Bavlna se pere až na 60 stupňů. Často se používá i na fototiskové povlečení.

Flanel

Jemný jako bavlna. Obsahuje totiž stoprocentní bavlněnou tkaninu. Díky tomu dobře hřeje a je velmi příjemný na dotek. Nespornou výhodou je jeho vysoká savost a dobrá izolace tepla. S údržbou je to ovšem horší. Hebkosti lze dosáhnout jen s použitím speciálních změkčovadel a aviváží. Po vyžehlení ovšem zůstane déle hladký než bavlna a jeho hustota vlákna lépe chrání přikrývku i polštář. Nejvhodnější je právě v zimě, kvůli hřejivosti. Pozor na výrobky s nízkou gramáží! Vodítkem je gramáž okolo 125g/m2. Látka musí být na omak hustě tkaná, bez větších tiskových kazů, což platí u všech materiálů.

Mikrovlákno

Devadesát procent tohoto materiálu tvoří mikrovlákno a zbytek je viskóza (vyrábí se z celulózy a má podobné vlastnosti jako bavlna. Vlákna jsou pevná, s vysokými absorpčními schopnostmi). Pyšní se dobrou savostí, snadnou údržbou. Je známý tím, že v létě chladí a v zimě udržuje tělesnou teplotu. Ne každému je ovšem tento materiál příjemný.

Krep

Zabydlel se v českých domácnostech zejména díky jeho snadné údržbě (nemusí se žehlit). Jde o kvalitní tkaninu, která se pyšní dobrou izolací a savostí. Ne každému je krepatý povrch, způsobený tepelnou úpravou bavlny, příjemný.

Satén

Je oblíbený pro svou jemnost na dotek. Je utkaný z česaných přízí, což zaručuje jeho lesk a jemnost a poměrně dobrou hřejivost. Údržba je trochu složitější. Pere se naruby, jinak by vám nevydržel v původním stavu. Při žehlení nemusíte mít strach, málo se mačká. Na povrchu ale mírně chladí, takže v zimním období se příliš nedoporučuje, na léto je naopak skvělý. Pozor, je náchylný na drobná poškození způsobená například zatržením. Zvláštností je MAKO satén, který se žehlit nemusí, má nemačkavou úpravu.

Jersey

I když se používá zejména na výrobu napínacích prostěradel, v poslední době se začal uplatňovat i v povlečení. Je jemnější než satén. Nejde ale o tkanou látku, nýbrž o pleteninu.

Len (kanafas)

Ani len už není to, co býval. Povlečení z tohoto materiálu se vyznačuje speciální povrchovou úpravou, díky které je měkké a přizpůsobivé. Čím častěji ho budete prát, tím více má tendenci měknout. Je také vhodné pro alergiky, protože nepřitahuje prach, a přitom dobře saje. Žehlení se bohužel nevyhnete. Má tendenci chladit, proto se hodí spíše na léto.

Péče o povlečení

I nejlepší povlečení potřebuje patřičnou péči. Vždy se řiďte údaji na cedulkách. Pro všechny materiály platí, že vám k jejich praní postačí asi třetina prášku, než používáte obvykle. Můžete přidat i aviváž, pokud výrobce neurčí jinak. Volte program s minimálním pětinásobným mácháním. Odstředění by mělo trvat maximálně 30 sekund.

Až vyrazíte na nákupy, vsaďte raději na tradiční české firmy. Kusy z tržnice mají sice příznivou cenu, ale nedají se reklamovat. O barevné stálosti se vám může pouze zdát, jemné vydrží jen pár vyprání a tvar je po čase nejistý.Tak ať vám vybrané povlečení dlouho slouží!

 

Zdroj: http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/loznice/19495-povleceni-jak-vybrat-to-spravne