info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Jak vybrat matraci

Kdy jste se naposledy vzbudili odpočatí, s dobrou náladou a plní síly? Klíčem k tomuto pocitu i dobrému spánku je vybrat si tu správnou matraci. A protože to není jednoduchá věc, pomůže vám s ní náš průvodce.

Průvodce výběrem matrace

Jak poznat kvalitní matraci není jednoduché. Využijte proto našeho matracového poradce, který pomocí několika rychlých otázek zjistí, co vám dokonale padne.


Na následujících řádcích vám poradíme, jak si vybrat kvalitní matraci přesně pro vás. Kdyby se vám ale nechtělo číst, vždycky se můžete obrátit na naše spánkové specialisty. Ozvěte se nám buď na zákaznické lince +420 770 100 440 nebo na chatu (stačí kliknout vpravo dole na této stránce na text „Zeptejte se“).

Kdy jste se naposledy vzbudili odpočatí, s dobrou náladou a plní síly? Klíčem k tomuto pocitu i dobrému spánku je vybrat si tu správnou matraci. A protože to není jednoduchá věc, pomůže vám s ní náš průvodce. Projděte si jej a na konci můžete použít náš produktový filtr a zatrhnout si všechny důležité parametry tak, abyste si vybrali tu pravou právě pro vás, ať už hledáte kvalitní matrace 140x200, 160x200 nebo 180x200.

A pokud byste si i tak po přečtení všech našich rad pořád nebyli jistí, nezoufejte, chybu neuděláte. Chápeme, že výběr matrace je složitá a přitom zcela zásadní věc. Vždyť na ní budete trávit několik hodin každou noc po dobu mnoha let. Pokud proto zjistíte, že vám vybraná matrace nevyhovuje, máte možnost ji do 45 dnů vrátit.


Co všechno hraje při výběru matrace roli?

Věk

Věk je jenom číslo…které ale při výběru matrace přece jen hraje roli, a to především u dětí a seniorů. Děti do 15 let by rozhodně neměly spát na měkké matraci. Jejich páteř se totiž ještě vyvíjí a pro tento vývoj potřebuje správnou oporu. Na stupnici tuhosti 1–5 proto vybírejte ty s tuhostí minimálně 3, raději 4–5. Pro seniory je nejlepší zvolit „zlatou střední cestu“. Matrace nesmí být příliš tuhá, aby z ní nebolely kyčle a další klouby. Zároveň ale nesmí být příliš měkká, aby se z ní dobře vstávalo. A pokud nejste ani senior ani dítě? Můžete si dovolit řídit se více podle pocitu, který máte rádi, nebo podle polohy, v jaké nejčastěji spíte.

Zobrazit kvalitní matrace pro seniory

Zobrazit kvalitní dětské matrace


Vícepocitové matrace


Hmotnost těla

Další věc, kterou byste měli zvážit, je váha. Každá matrace se bude chovat jinak pod někým, kdo váží 120 kg, a pod někým, kdo váží polovinu. Všechny naše matrace mají nosnost minimálně 90 kg a některé dokonce i 150 kg. Pokud vážíte méně než 90 kg, řídit se můžete dalšími parametry a váhu nemusíte brát v úvahu. Jakou matraci pro 100 kg? Pokud ale vážíte víc než 90 kg, určitě doporučujeme matrace s tuhostí 3–5, které vám poskytnou potřebnou podporu. U nás v ProSpánku si můžete při nákupu nastavit filtr, který vám ukáže matrace pro osoby s různou váhou. Díky němu si vyberete matraci přesně podle svých představ.

Zobrazit matrace pro osoby vážící více než 90 kg

Zobrazit matrace pro osoby vážící více než 120 kg

Zobrazit matrace pro osoby vážící více než 150 kg

Tuhosti matrace a vaše osobní preference

Pokud se vás netýkají kategorie zmíněné výše, můžete se řídit především svým pocitem a nejčastější polohou spánku. Obecně se totiž nedá říct, že by tvrdá matrace byla lepší než měkká, nebo naopak. Musí se především vašemu tělu přizpůsobit a musí vás podepřít. V našem portfoliu matrací nenajdete žádnou, která by to neuměla, a tak můžete dát na svůj oblíbený pocit. Máte rádi, když ležíte jako na měkkém obláčku? Vybírejte matraci s tuhostí 13. Chcete naopak tuhou oporu? Pak si vyberte matraci s tuhostí 35.

Zobrazit měkké matrace

Zobrazit středně tuhé matrace

Zobrazit tvrdé matrace

Poloha při spánku

V úvahu můžete vzít i polohu spánku, v jaké trávíte většinu noci. Matrace by vás totiž měla podepřít a měla by se vám přizpůsobit především v místech, kde je na ni vyvíjen největší tlak, tzn. lopatky, ramena, boky a paty. Pokud většinu noci trávíte na zádech, potřebujete především oporu. Klidně tak můžete sáhnout i po tužších matrací (3–5), u kterých se vaše bedra nepropadnou a vy se nebudete budit s bolestmi zad. Pokud většinu noci prospíte na břiše, doporučujeme střední matraci s tuhostí 2–4. Do měkké byste se propadali a tuhá by pro vás naopak nebyla pohodlná a nutila by vás se v noci vrtět a přetáčet. Pro spáče na boku doporučujeme matraci spíše měkčí (1–3). Matrace vám totiž musí ustoupit v oblasti ramen a boků, protože jinak vás tato místa budou bolet a budou vás nutit se neustálo převalovat. A čím více převalování, tím méně kvalitního spánku. A konečně pokud se v noci neustále převalujete a polohy spánku střídáte, vyberte si univerzální tuhosti 2–4. A hlavně si novou matraci pořiďte co nejrychleji. Převalování je znakem toho, že váš spánek není tak kvalitní, jak by mohl být.

Zobrazit matrace pro spánek na zádech

Zobrazit matrace pro spánek na břiše

Zobrazit matrace pro spánek na boku

Zobrazit universální matrace

Chytré řešení pro páry

Pokud si stále nejste jistí nebo chcete mít v manželské posteli dvě stejné matrace, ale oba přitom máte úplně jiné požadavky, řešením jsou vícepocitové matrace. Tyto patrnerské matrace mají díky kombinaci různých materiálů v jádru i v potahu z každé strany jiný pocit či jinou tuhost. Díky tomu může jeden z páru může spát na měkkém a druhý si může otočit stejnou matraci tak, aby spal na tvrdém.

Zobrazit vícepocitové matrace


Matrace pro každého


Nejčastější materiály matrací

Jak se pozná kvalitní matrace? Kvalitní matrace je samozřejmě taková, která je vyrobená z kvalitních materiálů. Nicméně ani tady se nedá říct, že by jeden typ materiálu byl lepší než druhý, pokud oba splňují standardy výroby. Záleží na vašich preferencích a na tom, co od matrace vlastně očekáváte. Pojďme si tedy popsat ty nejčastěji používané materiály a říct si jejich hlavní výhody.

1. Pěnové matrace – pohodlí, rozložení tlaku a dlouhá životnost

Pěnové matrace jsou v současnosti asi nejvyhledávanějším a nejpopulárnějším typem matrací. Existuje celá řada pěn s různými vlastnostmi, které se často i v jedné matraci kombinují tak, aby se dosáhlo co největšího pohodlí a rozložení tlaku těla, která je hlavní výhodou pěnových matrací. Vhodné jsou prakticky pro všechny typy roštů.

PUR pěna
Je základní materiál, který patří napříč obchody k těm nejprodávanějším. Matrace z PUR pěny je elastická a přizpůsobivá, ale její hlavní výhoda tkví jinde – v nízké ceně. Pokud sháníte levnou, ale kvalitní pěnovou matraci, PUR pěna bude materiál pro vás.

Studená (HR) pěna
Oproti PUR pěně mají matrace ze studené pěny výrazně větší póry a jsou tak prodyšnější a lépe odvádí teplo. To má za následek omezení výskytu roztočů a plísní, což přispívá ke zdravému spánkovému prostředí. Charakteristická je pro ně dlouhá životnost a tvarová stálost.

Paměťová (líná nebo visco) pěna
Jak název materiálu napovídá, jedná se o materiál, který se umí dokonale přizpůsobit vašemu tělu. Mění totiž svoji tvrdost v závislosti na tlaku a teplotě. Nemusíte řešit, jestli je matrace příliš měkká nebo tuhá – rozloží tlak vašeho těla a vy tak můžete celou noc nerušeně spát. Díky pomalému vracení se do původního stavu nevytváří protitlak čímž zabraňuje vzniku proleženin, zmírňuje bolesti zad a stabilizuje tělo v optimální poloze pro spaní.

Latexové matrace
Ty jsou vyráběny buďto z přírodního, nebo umělého latexu (kaučuku). Tyto matrace se vyznačují vysokou pružností a rychlou reakcí na pohyb.

TEMPUR 
TEMPUR je materiál pro ty nejnáročnější. Pro zákazníky, kteří chtějí spát na tom nejlepším, co aktuální matracový průmysl nabízí a nedělat žádní kompromisy. Žádný materiál na světě se neumí tělu přizpůsobit tak, jako to umí TEMPUR. Pokud máte zdravotní problémy nebo pokud je pro vás spánek klíčovou součástí vašeho života, pak je TEMPUR pro vás. Unikátní materiál vyvinutý pro NASA vás obklopí, ustoupí vám tam kde chcete a podepře vás tam, kde potřebujete.

Matrace z PUR pěny 

Matrace ze studené (HR) pěny

Matrace s paměťovou pěnou

Matrace TEMPUR

2. Pružinové matrace – vzdušnost, hygieničnost a příjemný houpavý pocit

Doby, kdy jste si v pružinových matracích po měsíci vyleželi důlek, jsou pryč. Výrobci dnes umí pružiny vyrábět z mnohem kvalitnějších materiálů včetně například slitin titanu a kombinují je s pěnami tak, aby vám zaručili pohodlí a zároveň vzdušnost a nezaměnitelný pocit. Právě vzdušnost je hlavní výhodu pružinové matrace. Pružiny v matracích mohou být jednoduché, bonelové nebo taštičkové, přičemž největší kvalitu mají právě ty taštičkové. Každá z pružin je totiž uložená v samostatném pouzdře, což prodlužuje jejich životnost i zlepšuje rozložení váhy těla.

Obecně se jedná o jedny z nejvzdušnějších matrací, které se hodí i do vlhčího prostředí a pro zákazníky, kterým bývá v noci horko. Naše hybridní matrace kombinující pružiny i pěny jsou vhodně jak na pevný podklad, tak na lamelové rošty.

Pružinové (hybridní) matrace

3. Další speciální typy matrací

Kromě výše popsaných základních typů kombinuje velká řada matrací také více z těchto materiálů. Takovým matracím říkáme matrace sendvičové, protože jsou v nich vrstvy naskládané jako v sendviči a kombinují výhody jednotlivých typů. Na trhu můžete najít také gelové matrace, které se svým chováním blíží matraci z paměťové pěny. Určitě jste slyšeli také o zónových matracích, které mají různý počet zón s různou tuhostí, která je vždy vyrobená tak, aby se co nejlépe přizpůsobila dané části těla. Zónování matrací samozřejmě funguje, ale pokud je matrace vyrobena z kvalitních materiálů, není třeba – matrace se vám přizpůsobí i bez zón.

Dalším speciálním typem matrací jsou matrace zdravotní i matrace ortopedické. Jaký je mezi nimi rozdíl a co znamená označení zdravotní matrace se dozvíte v samostatném článku zde.

Kvalitní sendvičové matrace

Kvalitní zónové matrace

Kvalitní zdravotní matrace

Kvalitní ortopedické matrace

Jak vybrat velikost matrace?

Šířku matrace vybírejte podle rámu vaší postele. Pokud nakupujete i postel, výběr závisí na možnostech ložnice. Pro jednotlivce se hodí šířka 80 nebo 90×200 cm, kdy 80×200 cm je nejmenší rozměr matrace pro dospělého. Páry mohou vybírat z variant 160 nebo 180×200 cm. 

Výška matrace závisí na více faktorech. Vyšší potřebují senioři, aby se jim lépe vstávalo. Pro dospělé opět záleží na jejich preferencích. Jak správně změřit matraci? Výšku matrace neměříme od hrany, pokud je matrace vprostřed vyšší. Vždy ji měříme od nejvyššího bodu po spodní hranu.
 

Jaká je nejlepší matrace?

Nejlepší matrace je taková, kterou vyberete na míru pro vás. Věcí, které byste při výběru měli zvážit, je více. Nejdřív si stanovte rozměr, jaký potřebujete. Poté berte v potaz věk, váhu a polohu spánku. Na konec zohledněte, jaký materiál je pro vaše potřeby ten správný.

Snad jsme vám ale vše důležité objasnili a výběr pro vás teď bude snazší. Pokud stále nevíte, chcete nepřeberné množství produktů, které nabízíme, zúžit tak, aby se vám vybíralo snadněji, využijte náš produktový filtr a zadejte požadované vlastnosti.

Nevíte, kde koupit kvalitní matrace, nebo si nejste jistí, že chcete nakupovat právě u nás? Podívejte se na recenze kvalitních matrací od našich spokojených zákazníků. 

Poradna

Pokud vám stále něco vrtá hlavou, nebo si něčím nejste jistí, neváhejte nás kontaktovat.

Po–Pá od 08:00 do 18:00 a So–Ne od 9:00 do 16:00 vám rádi pomůžeme a poradíme na chatu přímo zde na webu (vpravo dole), na telefonním čísle +420 770 100 440 nebo na emailu info@prospanek.cz