info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Proč je důležitý polštář a jaký typ zvolit?

Proč je důležitý polštář a jaký typ zvolit?

Polštář je velmi důležitou součástí ložního vybavení a zdravého spánku. Vytváří správnou oporu hlavy, přičemž musí odolávat jejímu tlaku. Zjistěte, jaké typy polštářů existují a který je ten pravý pro vás.

Anatomický polštář

Anatomické polštáře jsou navrženy tak, aby kompenzovaly spánkové polohy, které nesvědčí lidské páteři. Jak je známo, některé spánkové polohy jsou zdravější než jiné. Ať už je ta vaše jakákoliv, vždy je třeba při nich mít rovnou páteř. Speciální design anatomických polštářů díky materiálům zmírňujících tlak poskytuje maximální pohodlí šíji a umožňuje svalům v této oblasti se uvolnit.

Tvary anatomických polštářů odpovídají jednotlivým spánkovým polohám. Jak jejich tvar souvisí se spánkovou polohou se dočtete zde.
 

Ortopedický polštář

Ortopedické polštáře jsou navrženy tak, aby fungovaly jako prevence bolesti krční páteře. Tyto polštáře mohou pomoci i od již existující bolesti krční páteře a zad obecně, nicméně je třeba dodat, že přívlastek ortopedický není nijak regulovaný státem na rozdíl od zdravotních polštářů, proto byste se neměli automaticky spoléhat na to, že vás ortopedický polštář zbaví bolestí, pokud už nějaké máte.
 

Zdravotní polštář

Zdravotní polštář je na rozdíl od ortopedického klinicky testován a splňuje kritéria stanovená Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jedná o pomůcku s ověřenými vlastnostmi, které přispívají k léčbě nebo prevenci konkrétních onemocnění. Zdravotní polštář na krční páteř tedy může pomáhat předcházet bolestem. Takové polštáře musí mít vždy certifikát a sníženou sazbu DPH.
 

Ergonomický polštář 

Ergonomické polštáře se vyznačují svým specifickým tvarem. Jejich design zajišťuje správnou a pohodlnou polohu hlavy a krční páteře během spánku. Například ergonomický polštář určený pro spaní na boku poskytuje větší oporu pro krční páteř než ten, který je navržen pro spaní na břiše. Mezi ergonomickými polštáři najdete jak ty, které jsou doporučeny pouze pro jednu nebo dvě spánkové polohy, tak i univerzální, vhodné pro všechny polohy.
 

Podle tvrdosti

Polštáře se mezi sebou mohou lišit tvrdostí. Rozdíl spočívá v míře podpory, které poskytují. Tvrdé polštáře nabízejí silnou oporu a jsou ideální pro lidi, kteří spí na zádech nebo potřebují pevnou oporu pro krční páteř. Středně tvrdé polštáře představují kompromis mezi pohodlím a oporou, což je činí vhodnými pro různé spánkové polohy, zejména pro ty, kteří spí na boku. Měkké polštáře poskytují nejvíce pohodlí, ale méně opory, což je činí ideálními pro osoby spící na břiše nebo pro ty, kteří preferují měkčí povrch pod hlavou.
 

Podle polohy při spánku

Jak už bylo řečeno výše, každá spánková poloha potřebuje jinak vysoký polštář s různou tuhostí. Spánek na zádech proto vyžaduje nízký polštář s větší tuhostí. Spánek na boku zase středně tuhý vysoký polštář. Pro spánek na břiše je pak vhodný měkký polštář s nižší výškou.

Existují ale také univerzální polštáře, které jsou navržené pro více spánkových poloh. U nás na eshopu si můžete polštáře vyfiltrovat právě podle spánkové polohy. Také nás můžete kontaktovat na infolince nebo v chatu a my vám pomůže vybrat ten pravý polštář pro vás. 
 

Polštáře pro děti

Pro děti do jednoho roku se polštář nedoporučuje. Ideální je, aby dítě spalo na polštáři až mezi 18. a 24. měsícem. Snižuje se tak tím riziko náhlého úmrtí kojence (SIDS). Polštář pro takto malé děti by měl být plochý a tvrdý, aby poskytoval dostatečnou oporu páteře a dítě se na něm nedusilo. 

S polštářem začínejte pomalu a dítě na něm sledujte. Pokud se vyskytnou jakékoliv problémy, polštář odstraňte. Je rozumné návyk na polštář konzultovat s pediatrem.

 

Přečtěte si více o: