info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek 10 tipů, jak si ušetřit více času na spaní 1. díl

10 tipů, jak si ušetřit více času na spaní 1. díl

Každý z nás má spoustu povinností a každodenních činností, které musí zvládnout udělat včas a kvalitně. Nejjednodušším způsobem, jak si ušetřit čas, který mnohdy i nevědomky začneme dělat, je, že začneme šidit náš spánek.

Každý z nás má spoustu povinností a každodenních činností, které musí zvládnout udělat včas a kvalitně. Tlačí nás termíny a nadřízení, diář se pro nás stává nerozlučným pomocníkem a přesto nestíháme vše, jak bychom si přáli. Nejjednodušším způsobem, jak si ušetřit čas, který mnohdy i nevědomky začneme dělat, je, že začneme šidit náš spánek. Začneme chodit spát později, do noci pracujeme na tom, co jsme nestihli, ráno jsme pak vyčerpaní a naše efektivita se snižuje.

Celý klíč k úspěchu přitom stojí pouze na rozložení úkolů do celého dne a na správném režimu. Máme pro vás 10 tipů, jak své povinnosti zvládat o něco lépe a rychleji a tím ušetřit spoustu času, který můžete využít k odpočinku.

10 tipů, jak si ušetřit více času na spaní 1. díl

Určete si priority

Tento bod je opravdu důležitý. Musíte vědět, jaké jsou vaše cíle, sny a priority, abyste dokázali zvládnout vše, jak byste si přáli. Vezměte si tužku a papír a napište si seznam vašich priorit. Je to škola, práce, rodina, nějaký váš koníček nebo třeba cestování? Zamyslete se nad opravdu životními cíli, kterých chcete dosáhnout. Kde se vidíte za 10 let? Podle toho byste se měli chovat už dnes a každý váš krok by měl k těmto cílům směřovat. Nebojte se zapojit i trochu fantazie a napište si opravdu všechny sny, i ty bláznivější. Poté u každého bodu, který máte napsaný, napište číslo od 1 do 5 jako škálu důležitosti, kdy 5 je nejdůležitější a 1 spíše méně důležité. A rázem vám z vašeho papíru vyvstanou vaše životní cíle jako na dlani a vy již budete vědět, kterým směrem se vydat.

Snažte se využít čas na maximum

Ráno do školy, odpoledne do práce a večer na jógu? Ano i to je možné. Opusťte zažitou představu, že když vaše pracovní směna končí v 17 hodin odpoledne, skončil tím už i celý den. Využijte naplno i těch následujících několik hodin než půjdete spát. Zajděte si zaběhat nebo vyrazte na procházku se psem. Připravte si dobrou večeři nebo využijte zbytek dne na úklid vašeho bytu, který jinak odkládáte až na víkend.

To-do-list jako skvělý pomocník

To-do-list je vlastně takový seznam úkolů, které chcete zvládnout za nějaký časový úsek. Můžete si psát to-do-list na den, týden nebo měsíc. Napsat jej trvá pár minut, ale funguje jako skvělá motivační pomůcka. Pokud si napíšete to-do-list  na každý den nezapomeňte, že úkoly tomu musí být úměrné. Zato na měsíc už si můžete naplánovat i dlouhodobější činnosti. Nezapomeňte také připsat na váš to-do-list nějaké příjemné úkoly jako přečíst několik stran knihy nebo zajít si odpočinout do finské sauny.

Cestujete vlakem/autobusem?

Pokud ano, využívejte i tento čas. Cestování v MHD je ideální využít třeba četbou knihy, nebo vyřizováním emailů. Nemusíte celou cestu jen koukat do telefonu nebo z okna. Zvlášť pokud takto cestujete každý den, je skvělé uvědomit si kolik času ve vlaku nebo autobusu strávíme denně a využít jej opravdu naplno.

Nikdo není dokonalý

Opusťte představu dokonalosti a přestaňte se bát, že pokud něco nestihnete včas, zboří se takzvaně svět. Někdy se prostě stane, že je toho na vás moc a je to naprosto přirozené a normální. Důležité je se z toho zbytečně nestresovat. Pokud máte určené priority, jak jsme vám radili v prvním bodě tohoto článku, a pokud budete podle těchto priorit pracovat, je velmi pravděpodobné, že nebudete stíhat pouze ty méně důležité věci. A i kdyby ne, je důležité zachovat chladnou hlavu a nesklouznout k dohánění činností po večerech, kdy již máte odpočívat a relaxovat. Spánek je jeden z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje vaši psychickou i fyzickou pohodu tak si chraňte. Další tipy, jak ušetřit více času na spaní se dozvíte v druhém díle našeho článku - 10 tipů, jak si ušetřit více času na spaní 2. díl