info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O spánku S usínáním vám může pomoct i To-do list

S usínáním vám může pomoct i To-do list

Ráno musíte brzy vstát, abyste stihli všechny své povinnosti, a přitom se večer cítíte nejvíce čilí? A tak jdete brzy do postele s pocitem, že se musíte dobře vyspat a načerpat energii. A ono ne a ne usnout.Jde to takhle každý den? Tak to je na čase něco změnit a občas vám může pomoct i taková maličkost jako je tzv. to-do list.

Ráno musíte brzy vstát, abyste stihli všechny své povinnosti, a přitom se večer cítíte nejvíce čilí? A tak jdete brzy do postele s pocitem, že se musíte dobře vyspat a načerpat energii. A ono ne a ne usnout. Pořád vás myšlenky zavádí ke složitým představám a vy i přesto, že se cítíte unavení, neusnete. Jde to takhle každý den? Tak to je na čase něco změnit a občas vám může pomoct i taková maličkost jako je tzv. to-do list.

Co to je to-do list?

Název pochází z angličtiny a v češtině bychom pro něj našli mnohem delší název jako – seznam toho co musím/chci udělat. Princip je až banálně jednoduchý a přesto byl jeho význam vypozorován. Každý večer si najděte pět minut na to, abyste si takový seznam sepsali na následující den. Buďte však realisté a nedávejte si do jednoho dne to, co obvykle stíháte za týden. Jednoduše si napište několik bodů, které za následující den chcete stihnout udělat. A nezapomeňte, že by to neměli být jen povinnosti jako vyprat prádlo a utřít prach, ale také příjemné činnosti jako přečíst pár stránek rozečtené knížky nebo dát si teplou koupel. Večer si pak nad svůj to-do list sedněte, odškrtejte, co jste opravdu stihli a zakroužkujte, co jste nestihli.

Jak vám to pomůže s usnutím?

Tím, že uvidíte kolik věcí máte za den poškrtaných a kolik zakroužkovaných uvědomíte si, jak moc byl váš den produktivní. Také si sepíšete to-do list na další den a určíte si priority. Své povinnosti pak máte ucelené a seřazené a v hlavě už vám nekolují zběsilé myšlenky o tom, co jste ještě neudělali. Mozek pak lépe regeneruje a tím i celé tělo. Ve vašich myšlenkách už neprobíhá boj o to, co je důležitější, to v tuto chvíli už víte. Váš mozek cítí uspokojení ze zvládnutého dne a těšení se na další den.

Stále nemůžete usnout?

Vyzkoušeli jste to-do list, ale s usínáním máte pořád potíže? Pak bude problém asi jinde a chce to větší změnu. Máte například správně zkombinovanou matraci a rošt? Vyhovuje vám váš polštář a přikrývka? Přečtěte si naše další články, které vám mohou pomoci a nebo rovnou navštivte naše spánkové experty na prodejnách, kteří vám rádi poradí a pomohou odhalit příčinu vašich potíží s usínáním.