info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Letní cestování aneb jak na časový posun 1. díl

Letní cestování aneb jak na časový posun 1. díl

Letní měsíce jsou obvykle spojovány s cestováním a dovolenou. Ve vzdálenějších destinacích vás čeká náročná překážka. Tou je časový posun, se kterým se tělo neumí dost dobře vyrovnat. Následujících několik rad by vám mohlo pomoci.

Letní měsíce jsou obvykle spojovány s cestováním a dovolenou. Pokud se vydáte pouze po Evropě, žádný časový posun vás obvykle nečeká a únavnější může být pouze den přesunu. Ve vzdálenějších destinacích vás ale už čeká náročnější překážka. Tou je časový posun, se kterým se tělo neumí dost dobře vyrovnat.

Je zajímavé, že cesty na západ vnímáme jako únavnější. Proto pokud se chystáte například do Spojených států amerických, bude vaše tělo reagovat podrážděněji, než když si vyberete jako svou cílovou destinaci například Rusko. Chystáte se na delší cesty? Čtěte dál, následující článek by vám mohl s vyrovnáním časového posunu pomoci.

Letní cestování aneb jak na časový posun 1. díl

Příznaky časového posunu

Dochází samozřejmě k celkové únavě těla. Přes den se vám chce spát, ale budíte se již ve tři ráno. Mohou vás obtěžovat bolesti hlavy, nechutenství a jiné potíže se zažíváním. Pozor také na dehydrataci, jelikož nemusíte pociťovat potřebu žízně. Potíže se spánkem vás mohou doprovázet i po příjezdu domů a to ještě dlouhou dobu. Jak se s časovým posunem lépe vyrovnat a užít si zdravý spánek během i po návratu z dovolené?

Při cestování odpočívejte

Snažte se celou cestu zaspat. Pořiďte si polštářek pod hlavu a další pomůcky pro cestování. Také škraboška se bude hodit. Eliminuje světla na minimum a tím se vám bude lépe odpočívat. Pokud už vás spát nejde, projděte se po letadle, protáhněte se a trochu zahřejte svaly. Prokrvení svalů bude také pozitivně ovlivňovat váš spánek.

Odolejte tomu dát si siestu

I přesto, že jste právě dorazili do cíle a nechce se vám nic jiného než spát, odolejte. Alespoň trochu se snažte přizpůsobit místnímu času hned od začátku. Takže pokud dorazíte v odpoledních hodinách, zkuste vydržet aspoň do sedmé, osmé hodiny. Tím se hned tělo začne přizpůsobovat a vy se neprobudíte příliš brzo.

Napodobujte místní

I v dalších věcech se hned zkoušejte přizpůsobovat. Jezte, když jedí místní, spěte, když spí místní. Pokud jste vyrazili do New Yorku, o kterém je známo, že nikdy nespí, nemá nejspíš smysl jít spát v devět večer. Hluk z ulice by vás stejně neustále rušil.

Další rady, jak se lépe vyrovnat s časovým posunem najdete v druhém díle našeho článku - Letní cestování aneb jak na časový posun 2. díl.