info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Jak na nespavost u dětí?

Pokud dítě špatně spí, dotýká se to většinou celé rodiny, hlavně v případě, že je ještě velmi malé. V důsledku toho potom málo naspí nejen dítě ale i jeho okolí. Jak dítěti pomoci, aby se mu lépe spalo?

Pokud dítě špatně spí, dotýká se to většinou celé rodiny, hlavně v případě, že je ještě velmi malé. V důsledku toho potom málo naspí nejen dítě ale i jeho okolí. Jak dítěti pomoci, aby se mu lépe spalo?

Jak dětem pomoci?

Záleží na tom, co je příčinou jejich nespavosti. Zatímco s většími dětmi můžeme bez problému mluvit a přijít problému na kloub, miminka nám toho moc neřeknou. Zde je pár tipů, které můžete vyzkoušet. Nezapomínejte také, že každé dítě je individuální osobnost a co platí na ostatní, zrovna na něj nemusí.

Jak na nespavost u dětí?

Blízkost matky

Obzvláště kojenci a batolata přímo vyžadují vaši neustálou pozornost. Pokud místo spánku neustále pláčou, a není to z důvodu, že mají hlad, koliku nebo jim rostou zuby, je možné, že jen potřebují cítit matku. Zkuste si pořídit povijan, zavinovačku nebo velký šátek, dítě do něj zabalte a položte do postýlky. Většinou reagují velmi kladně, povijan jim totiž dodá pocit bezpečí a navíc je teplý a pohodlný. Další možností je pořídit šátek na nošení dětí. Ten se může vyplatit zvláštně při odpoledním spánku, kdy díky šátku máte volné obě ruce a můžete se věnovat svým věcem. V noci potom lze dítě nechat spát u sebe na posteli. Spoustě matkám se také osvědčilo dát dočasně postýlku vedle své postele a mít u dítěte nataženou ruku, nebo jen prostě k němu daly své tričko, které vonělo jako ony.

Zavedený řád

Děti, ať už jsou jakkoliv staré, potřebují mít systém a řád, jinak začnou přerůstat přes hlavu. V praxi to znamená zavést pevnou dobu a místo spánku. Je jasné, že pokud se jedná o malé miminko, dočasně může s vámi spávat v posteli, či při chování, ale u batolat a starších dětí je dobré takové zvyky pomalu odbourávat.

Spánkové vzorce

Spánkové vzorce velmi souvisí se zavedeným řádem. Některým dětem se totiž nelíbí změny (například samostatný pokoj), nebo se dožadují neustálé pozornosti od rodičů, která ale v nočních hodinách není žádoucí. Pokud se dítě několikrát za noc budí a pokaždé vás volá pláčem, zkuste nejprve 5-10 minut počkat, než k němu půjdete, nechovejte jej, pouze mu dejte napít, dudlík, pohlaďte jej, přikryjte a odejděte. Tento postup opakujte pokaždé, když vás dítě vzbudí pláčem. Z počátku to bude náročné, ale dítě brzo pochopí, že pláčem si nevynutí vše, co chce. Mnoho rodičů má s touto metodou velmi pozitivní zkušenosti.

Rituály před spaním

Děti milují a potřebují rituály, tedy věci, které se opakují každý den. Nejen, že jim to dává jistotu, ale také jim to vytváří asociace a později návyk. V souvislosti se spaním se můžou vytvářet rituály různé. Může to být koupel, zatažení žaluzií nebo položení do postýlky, které dítěti asociuje, že pokud se stane tohle, je čas spát. Nejlepšími rituály jsou ale čtení pohádek nebo zpívání ukolébavek. Nejen, že dítě uklidní hlas matky, ale také to buduje vztah a důvěru. Pro více informací o tom, jak by měl vypadat ideální režim miminka před spaním, můžete nahlédnout na tento podrobný popis rutiny pro miminko.

Odpovídající podmínky

Důležité je zajistit dítěti ideální podmínky, aby se dobře vyspalo. Vzhledem k tomu, že dítě ve spánku nejen odpočívá, ale hlavně roste a vyvíjí se, určitě byste neměli nic podcenit. Pokoj by měl být dobře uklizený, jakýkoliv prach nebo zvířecí srst by dítě mohla dráždit a budit. Také dobře vyvětrejte, v přetopeném prostředí se totiž bude stále probouzet. Z pokoje odneste veškerou elektroniku, která by mohla dítě rušit či velké zdroje světla. Pro zdravý a kvalitní spánek je také potřeba pořídit vhodnou postel a dětskou matraci, která bude pohodlná a poskytne dostatečnou oporu těla. Nezapomínejte také na vhodné polštářepeřiny a příjemné povlečení.

Teplý nápoj a uklidňující vůně

Větší děti někdy nemohou usnout, protože zažívají svou vlastní formu stresu (ze školky nebo ze školy) nebo proto, že mají bujnou fantazii a před spaním hodně přemýšlí. Takové děti je dobré před spaním co nejvíce uklidnit. Pomoci může teplý meduňkový čaj nebo ohřáté mléko s medem či agávovým sirupem. Velkým pomocníkem jsou i vonné uklidňující svíčky či oleje. Pořiďte si olej z levandule, heřmánku nebo meduňky, nakapejte do aromalampy, smíchejte s vodou a zapalte. Menším dětem můžete do postýlky pořídit bylinné polštářky, které jim dejte třeba k nohám. Ideální jsou levandulové, fenyklové nebo chmelové.

Lékařská pomoc

Pokud nespavost přetrvává dlouho, je dobré vzít dítě k lékaři. Ten ho prohlédne a v případě, že to bude potřeba, rodičům doporučí polysomnografické vyšetření. To umožňuje kompletní monitoring spánku dítěte. Díky tomu se může upřesnit charakter a příčin nespavosti a mohou se vyloučit stavy nočního neklidu (jako jsou noční děsy či náměsíčnost), chrápání, apnoe či epileptické záchvaty. Existují i jiné druhy vyšetření, je však na lékaři, aby posoudil, jaký druh je vhodný či zda to vaše dítě skutečně potřebuje.