info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Tipy a triky, aby usínání nebylo za trest

Tipy a triky, aby usínání nebylo za trest

Snažte se vstávat každý den ve stejnou hodinu, nespěte dlouho přes den, před spaním nepijte nápoje s kofeinem či alkoholem a vyhněte se kouření. To jsou jen některé z rad, které Vám pomohou lépe a zdravěji spát...

Patříte mezi část populace, která je silně ovlivněna nedostatkem spánku nebo možná jen nepřikládáte kvalitě spánku takovou důležitost? Neberte to na lehkou váhu. Spánek ovlivňuje naše zdraví, náladu, soustředění, váhu nebo imunitní systém a jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit mnoho obtíží.

Důsledky nedostatečného spánku: zhoršení paměti, kolísání hmotnosti, špatný vliv na srdeční činnost, oslabení imunitního systému, vysoký krevní tlak.

 

 

Zajímá Vás, co můžete Vy sami udělat pro to, aby se Vám usínalo, spalo a vstávalo mnohem lépe? Zlepšete svůj odpočinek dodržováním několika jednoduchých tipů, které vám mohou pomoci.


 

  1. Snažte se vstávat každý den ve stejnou hodinu, a to i o víkendu. Trvá alespoň týden, než si přivyknete novému spánkovému režimu, ale můžete ho narušit za pouhý jeden den.
  2. Nespěte přes den. Dopřejte si maximálně krátký dvacetiminutový odpočinek. Delší spánek může ovlivnit večerní usínání.
  3. Šest hodin před spaním nepijte nápoje obsahující kofein - kávu, čaj či kolu. Kofein zvyšuje produkci adrenalinu a má za následek nadměrné otáčení se v posteli.
  4. Dvě hodiny před spaním nepijte žádný alkohol a vyhněte se kouření cigaret.
  5. Navečer nejezte těžká jídla nebo mastné a kořeněné pokrmy. Namísto toho si dejte něco lehkého. K lepšímu usínání pomůže i malý hrníček mléka s medem. Pokud však máte starostí až nad hlavu a jste ve velkém stresu, tak vám mohou pomoct doplňky stravy pro kvalitní spánek.
  6. Dejte si horkou sprchu nebo koupel, která uvolní vaše tělo i mysl a usnadní usínání.
  7. Pravidelně cvičte, nikoli však těsně před spaním. Tělesná námaha sice zlepšuje spánek, ale také zahřeje organismus a zvýší srdeční činnost. Dokonce desetiminutová chůze každý den zvyšuje pravděpodobnost lepšího spánku. Pravidelně cvičte: Trénink v posilovně si naplánujte raději na ráno, nejpozději na odpolední hodiny.
  8. Ložnici před spaním dobře vyvětrejte. To zabezpečí nejen kvalitu vzduchu, ale také správnou vlhkost. Ložnice by neměla být ani příliš chladná, ani příliš vytopená. Optimální teplota ke spánku je mezi 18 a 21° C.
  9. Spánek může rušit hluk nebo příliš mnoho světla. Proto je důležité zabezpečit tiché a tmavé místo pro ničím nerušený spánek.
  10. Doporučujeme si před spaním vytvořit vlastní rituál jako je například čtení knih či poslouchání hudby, abyste svoje tělo připravili na noční odpočinek. Vyhněte se však čtení zpráv nebo jiným pro vás rušivým elementům. V posteli byste zároveň neměli jíst, pracovat ani sledovat televizi. Pro zklidnění mysli a zmírnění stresu můžete vyzkoušet léčivé krystaly. Oblíbený je ametyst. Podrobnosti o něm se můžete dozvědět o článku od Mantrao, kde se zaměřují na nejlepší kameny pro kvalitnější spánek.

Ptali jsme se i vás, čím můžete obohatit naše tipy a poradili jste nám uklidnit se večer u šálku teplého čaje a dbát především na vyvětrání a čerstvý vzduch, který bychom měli pravidelně dopřát i našim peřinám a polštářům. Někteří z vás možná máte doma i čističku vzduchu, která pohltí nadbytečné prachové částice a napomůže k lepšímu dýchání. Větší únava se dostaví i po plavání nebo sauně.

Přejeme všem krásné spaní.