info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Pár praktických tipů pro zdravý spánek

Pár praktických tipů pro zdravý spánek

Spánek je velice důležitou součástí našeho života, je to způsob, jak si naše tělo může odpočinout, uvolnit se a zregenerovat síly. Následující rady vám pomůžou ulehnout tak, abyste se ráno cítili opravdu fit! Průvodce spánkem od A až do Z Není to vtipné jak jako děti, to nejhorší na světě bylo… Spánek je velice důležitou součástí našeho života, je to způsob, jak si naše tělo může odpočinout, uvolnit se a zregenerovat síly. Následující rady vám pomůžou ulehnout tak, abyste se ráno cítili opravdu fit!

Průvodce spánkem od A až do Z

Není to vtipné jak jako děti, to nejhorší na světě bylo zdřímnout si? Proč bychom spali, když jsme si mohli hrát venku nebo se dívat na televizi? V dospělosti je pro nás spánek věc, po které toužíme... ale vzhledem k hektickým životům, které žijeme, jej potlačujeme do pozadí. Tento fakt je znepokojující, neboť dobrý spánek je nejvýznamnější věc, která tvoří zdravý život, i když to jako priorita je u mnoha lidí velmi nízko.

Důsledky nedostatečného spánku

Velká část populace je silně ovlivněna nedostatkem spánku. Tento nedostatek může způsobit více než jen ztížit Vám den, ale může ovlivnit  Vaše zdraví.

Zhoršení paměti, kolísání hmotnosti, oslabení imunitního systému, vysoký krevní tlak

důsledky nedostatečného spánku

Tipy pro dobrý odpočinek:

1. Udržujte spací režim

pravidelný spánek 
Je dobré vstávat a jít spát ve stejný čas každý den. Sedm dní trvá, než se přizpůsobíte novému spánkovému režimu, ale za pouhý jeden den se vrátíte k starému režimu.

2. Pravidelně cvičte

pravidelné cvičení 

Lidé kteří pravidelně cvičí, mají větší pravděpodobnost kvalitnějšího spánku a začínají být unavení v přiměřeném čase. Dokonce desetiminutová chůze každý den zvyšuje pravděpodobnost lepšího spánku. Pokud vás zajímá, kdy je super čas pro cvičení, navštivte odborný portál svetfitness.cz, kde naleznete podrobné informace a tipy pro efektivní trénink.

3. Dejte si horkou sprchu

horká sprcha
 Horká sprcha nebo teplá vana uvolní tělo a usnadní usnutí. Zvýšením tělesné teploty se Vaše tělo stane více malátným, a to díky přirozenému snížení metabolické aktivity.

4. Před spaním se vyhněte jídlu

vyhněte se jídlu před spaním 
V důsledku trávení jídla, se Vaše tepová frekvence zvýší, aby došlo k metabolizování jídla. Rovněž se zvýší frekvence probuzení uprostřed noci.

5. Před spaním se vyhněte alkoholu

žádný alkohol před spaním 
Přestože Vám alkohol pomáhá relaxovat, může snížit kvalitu spánku, a to v důsledku zvýšené frekvence probuzení během noci a snížení fáze REM spánku, jež je nejvíce posilňující fází.

6. Před spaním se vyhněte kofeinu

vyhýbejte se kofeinu 
Kofein má na nás povzbuzující účinek, neboť blokuje spánek vyvolávající chemikálie v mozku a zvyšuje produkci adrenalinu. Konzumace kofeinu před spánkem má za následek vrtění a otáčení se v posteli, které může trvat i několik hodin.

7. Vyhněte se dlouhým šlofíkům během dne

vyhněte se dlouhým šlofíkům během dne 
Pokud přes den spíte déle než 20 minut, bude se Vám hůře usínat večer.

8. Čtěte knížku v posteli

čtení v posteli 
Toto možná není žádná věda, ale čtení v posteli Vás vždycky unaví. Vždycky.

9. Udržujte klid

nechoďte spát v hlučeném prostředí
 Spánek v hlučném prostředí zvyšuje pravděpodobnost probuzení během noci. Čím větší je klid, tím méně je rozptýlení pro tělesný odpočinek.

10. Udržujte teplotu v ložnici tak akorát

teplota
 Ideální teplota pro spánek je mezi 18 – 22°C. Více nebo méně stupňů zhorší spánek.

Kolik spánku ve skutečnosti potřebujeme?

Věk

Doporučená doba spánku

do 1 roku

průměrně 14 - 15 hodin

1 - 3 roky

průměrně 12 - 14 hodin

3 - 5 let

průměrně 11 - 13 hodin

5 - 12 let

průměrně 10 - 11 hodin

12 - 18 let

průměrně 8,5 - 10 hodin

18 let a více

průměrně 7,5 - 9 hodin


Pro dobrý spánek je vhodný také čistý vzduch, se kterým vám může pomoci čistička vzduchu. Jejich srovnání naleznete zde.