info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Zajímavé články Noční cesta na toaletu: Vyberte úsporné a efektivní LED osvětlení

Noční cesta na toaletu: Vyberte úsporné a efektivní LED osvětlení

Znáte to. Probudíte se uprostřed hluboké noci a víte, že pokračovat ve spánku prostě nemůžete. Potmě hledáte pod postelí papuče, palcem kopnete do nočního stolku. Rychle otvíráte dveře na chodbu a uhodíte se do čela. Proč tu není aspoň malinké světlo?

Znáte to. Probudíte se uprostřed hluboké noci a víte, že pokračovat ve spánku prostě nemůžete. Potmě hledáte pod postelí papuče, palcem kopnete do nočního stolku. Zaskučíte bolestí a nechtěně vzbudíte svůj spící protějšek. Teď však není čas na omluvy. Rychle otvíráte dveře na chodbu a uhodíte se do čela. Proč tu není aspoň malinké světlo?

Při cestě na toaletu v noci nepotřebujete plné osvětlení. Nemusíte ale ani bloudit ve tmě nebo po paměti hledat vypínač. Stačí snadno instalovat LED noční osvětlení, které můžete použít na chodbě, v ložnici nebo na WC.

Když vás v noci vyruší ze spánku potřeba, snažíte se tiše sklouznout z postele a potichu dojít až na toaletu tak, abyste nerušili ostatní ve spánku. Šátrání po vypínači nebo po příruční baterce nechte pro tentokrát být. Ukážeme vám, že cesta na toaletu může být decentně, ale příjemně osvětlená.

Noční cesta na toaletu: Vyberte úsporné a efektivní LED osvětlení

LED pásky s čidlem pod postel

Tma může být pro vaše kroky nebezpečná už v samotné ložnici. Pravděpodobně nechcete budit partnera. Rozsvěcovat velké světlo nebo lampičku nemusíte, pokud pod postel instalujete LED pásky s čidlem. Těmi můžete ozvláštnit například boky vaší postele.

Čidlo reaguje na pohyb, takže po spuštění nohou z postele se rozsvítí. U svítidla si snadno nastavíte dobu svícení. LED pásky svítí příjemným světlem, které nedráždí oči, a mají nízkou spotřebu. Vybírat můžete z několika typů LED pásků s čidlem, které se liší svítivostí a výkonem.

Kromě ložnice můžete LED pásky s čidlem instalovat i pod postel v dětském pokojíčku nebo třeba v pokoji pro hosty.

Čidla, která o vás ví, a rozsvítí

Příjemné je, pokud se světlo sepne ve chvíli, kdy ho potřebujete, aniž byste pátrali po vypínači. Čidla, která detekují přítomnost, nejsou jen vymožeností moderních inteligentních domácností, ale stávají se běžnou součástí vybavení domů a bytů. Stačí je snadno propojit s LED nebo jiným úsporným osvětlením a hned získáte pomocníka, který vám sám od sebe bude svítit třeba při noční cestě na toaletu.

Příkladem je infračervené čidlo s detektorem přítomnosti, které má dosah až 20 metrů a to v rozsahu 360°. Zachytí tak i drobný pohyb, například sedící osoby. Když se tedy v noci vydáte na WC a chcete, aby vám světlo svítilo celou dobu, nemusíte tzv. „máchat“ rukama, detektor o vás bude vědět.

Další možností je PIR pohybové čidlo se sondou. To snímá pohyb na základě tepelného záření, které vyzařuje lidské tělo. Právě toto čidlo je vhodné k vestavení do podhledů, například na chodbě, jež vede od vaší ložnice k toaletě. Čidlo rozsvítí světlo, pokud zaregistruje pohyb, a po vypršení vámi nastaveného časového limitu, zase zhasne. Samozřejmě do chvíle než znovu zaregistruje pohyb. Pokud chcete, aby světlo svítilo celou dobu vaší přítomnosti, je vhodnější využít infračervené čidlo.

Rada na závěr

Pokud doma používáte LED osvětlení, dejte přednost kvalitním čidlům určeným i pro tyto zdroje. Čidla, která běžně dostanete v supermarketech nebo klasických prodejnách elektro, nedokáží zpravidla LED světelné zdroje spínat.

Abyste se doma cítili komfortně, můžete LED osvětlení, světelné pásky nebo čidla použít také na schodišti. Zvlášť osvětlení schodiště prostřednictvím LED světel je úsporné a nezvedne vaše účty za elektřinu. LED osvětlení můžete využít také na chodbách, kde právě v kombinaci s pohybovým čidlem zpříjemní vaše případné noční cesty.