info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Jak se vyrovnat s přechodem na zimní čas

Jak se vyrovnat s přechodem na zimní čas

Proč má změna času na náš lidský organismus takové dopady a jak se tomu co nejlépe bránit? Existuje vůbec nějaká komplexní rada, jež dokáže napomoct se s tímto opakujícím se jevem vyrovnat? A jak změna působí na vás?

Opětovně nastane ta chvíle, kdy bude zapotřebí vrátit o hodinku nazpět. Zimní sezóna na sebe nenechá příliš dlouho čekat a i vy se dostanete do umělé změny přírodního cyklu.

Čas se posunuje z důvody úspory elektrické energie, celkem dost lidí na tuto změnu nereaguje pozitivně a objevují se u nich nejrůznější zdravotní komplikace. Proč má změna času na náš lidský organismus takové dopady a jak se tomu co nejlépe bránit? Existuje vůbec nějaká komplexní rada, jež dokáže napomoct se s tímto opakujícím se jevem vyrovnat? A jak změna působí na vás?

Jak se vyrovnat s přechodem na zimní čas

Zimní čas a vyrovnání se s ním

Dobrou zprávou je, že přechod na zimní čas je prakticky méně náročnější, jelikož naše tělo dostává jakoby jednu hodinu navíc. Nejhůře na tom jsou kvůli změně z pochopitelných důvodů citlivější jedinci, senioři a lidé pracující na směny.

Každý organismus v sobě ukrývá své přírodní bio hodiny, kterým se říká biorytmus. Podle vědeckých studií se lidský organismus každý den o 12 minut zpožďuje, proto je pro nás přechod na zimní čas méně bolestivý. Hodně organismů se na zimu uchyluje k zimnímu spánku, intenzivně pracující člověk, tak jde proti přírodním zákonům.

Změna času sebou přináší i problémy

Při přechodu na zimní čas se u citlivějších jedinců může objevit zvýšená únava, která by měla po několika dnech odeznít. V případě, že se tak neděje, jedná se o afektivní poruchu, jež musíme pouze přečkat a své tělo maximálně podporovat.

Kromě znatelné únavy mohou přicházet i problémy se spánkem, výrazně nižší chuť na sexuální aktivity nebo snížený zájem o cokoliv. Je statisticky dokázáno, že nedostatek slunce nepříznivě ovlivňuje psychickou pohodu.

Jak si se změnou poradit

Vyrovnat se se změnou na zimní čas nám může výrazně pomoci pravidelný spánkový režim. Důležité je proto věnovat pozornost prostředí ve kterém spíme, vytvořit tělu potřebné podmínky pro kvalitní spánek a umožnit mu tak lépe se regenerovat. Zásadní vliv mají v tomto případě kvalitní matrace a polštář. Nezapomínejte na ranní rychlou osvěžující sprchu.

Velkou roli hraje také správná výživa. Zkuste na jídelníček zařadit více ovoce, které dodá tělu energii během dne a nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Pro lepší usínání můžeme zařadit také nejrůznější bylinky, jako je například kozlík lékařský, mateří douška nebo třezalka.