info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Zajímavé články Jak opravdu dodržet novoroční předsevzetí?

Jak opravdu dodržet novoroční předsevzetí?

Nový rok je ideální příležitostí pro připomenutí si krásných okamžiků roku minulého a stanovení si cílů pro rok, který sotva začal. Jak si ale toto nadšení udržet déle než jednou napadne a zase roztaje sníh? A co teprve celý rok?

Každý Nový rok je jeden malý začátek. Při této příležitosti si dáváme nové cíle, sny a předsevzetí. Několik dní ne-li týdnů před začátkem nového roku už všechno necháváme právě až na nový rok. Je to ideální příležitost pro připomenutí si krásných okamžiků roku minulého a stanovení si cílů pro rok, který sotva začal. Jak ale toto nadšení udržet déle než jednou napadne a zase roztaje sníh? A co teprve celý rok?

Jak opravdu dodržet novoroční předsevzetí?

Cíle si dávejte s mírou

Je jasné, že to, co si dáváme za novoroční předsevzetí, většinou bývají věci, které si již dlouho přejeme, a většinou se nám nedaří splnit. Možná jste to už i párkrát zkusili, ale z nějakého důvodu to vždy nevyšlo. Začátek roku tedy vidíte jako ideální čas, kdy se to již opravdu povede. No proč by také ne, ale buďte opatrní. Raději si dávejte více menších cílů, aby se konečný cíl nezdál být tak nepřekonatelný a v nedohlednu. Je například vaším snem shodit nějaká kila navíc? Určete si rozumnou míru, kolik těch kilogramů opravdu bude a každý další pak můžete brát jako krásný bonus navíc. Nebo již dlouho chcete přestat kouřit? Ne opravdu není rozumná cesta zahodit krabičku cigaret do koše a zařeknout se, že odteď si již nezapálíte. Rychle se vám totiž může stát, že svoji krabičku půjdete z toho koše lovit zpět. Ze dne na den se své závislosti dokáže zbavit málokdo. Raději počet cigaret snižujte, postupně ale neúprosně. A své malé cíle poctivě dodržujte. Odměnou vám bude neuvěřitelná pocit uspokojení, až v březnu zjistíte že, kila a cigarety (nebo cokoliv jiného) jsou pryč.

Představte si nejen cíl, ale i cestu

Je krásné snít a dávat si různá předsevzetí, která chceme, aby se staly skutečností. Většinou si hned představujeme, jak krásné to bude, až si ty cíle splníme, jaká to bude úleva, ale že k cíli vede cesta, většinou zapomínáme. Nic není zadarmo a ze dne na den se také naše sny nesplní. Nezapomínejte tedy představovat si také, jak svého cíle dosáhnete a co vše pro něj budete muset udělat. Krůček za krůčkem pak svojí cestou procházejte, až k vysněnému cíli.

Nepřepalte začátek

Jak jsme se již zmiňovali výše, důležité je postupovat postupně. Začátky máme totiž tendenci tzv. přepálit. Vrhneme se do zběsilého cvičení, ze dne na den jíme jen saláty a rýži, nakoupíme si nespočet slovníků a DVD, které nás mají zaručeně za 30 dní naučit celý jazyk. Pokud nevíte jak začíst s učením cizího jazyka, podívejte se na srovnání online jazyků angličtiny a vyberte si ten nejlepší program. Tělo a psychika je zvyklá na nějaký zaběhnutý režim a pokud jej vystavíme takové nečekané změně, reakce zpravidla nemůže být pozitivní. Naopak se dostáváme do šokového stavu. V případě závislostí pociťujeme abstinenční příznaky, neustálým cvičením si zas přivádíme velkou únavu. A to je nejrychlejší cesta ke konci našeho snažení. Začněte pozvolna, ale vydržte. Výsledky se dostaví dřív, než si myslíte.

Pomocníci jsou všude kolem nás

Pokud chcete své předsevzetí dodržet déle, než do půlky ledna mohou vám v tom pomoct ostatní lidé. Někomu může pomoct, pokud se se svým plánem někomu svěří. Svědomí ho pak více nutí neselhat a „neponížit“ se před dalšími lidmi. Zkuste svůj cíl svěřit několika přátelům nebo rodině, třeba do toho půjde někdo s vámi! S některými předsevzetími vám mohou pomoci i chytré technologie. Pokud se například chcete zdokonalit v nějakém jazyce, existuje několik šikovných aplikací, které vám v tom mohou pomoci. Když zas chcete zavést ve svém životě nějaký pravidelný relax, jako například každý den si před spaním přečíst několik stran knihy, stáhněte si aplikaci, která vám to bude v určitou dobu každý den připomínat.

 

Možností je mnoho, i přesto bychom svá předsevzetí měli plnit především pro sebe a své zdraví. Jaká předsevzetí pro své zdraví si dáváme my v Prospánku? To se dozvíte v našem dalším článku - Jaká předsevzetí si dáváme my v Prospánku?