info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O spánku Studujete? Jak na kvalitní spánek i během zkouškového období!

Studujete? Jak na kvalitní spánek i během zkouškového období!

Studenti to jistě znají. Ve školním roce jsou určitá období, kdy toho je prostě moc. Ať už se jedná o období maturit nebo pravidelné zkouškové období, které zažívají studenti vysokých škol každý půl rok.

Studenti to jistě znají. Ve školním roce jsou určitá období, kdy toho je prostě moc. Ať už se jedná o období maturit nebo pravidelné zkouškové období, které zažívají studenti vysokých škol každý půl rok. Nahrne se na vás spousta povinností najednou a člověk pak tráví veškerý čas se zabořenou hlavou v knížkách a papírech místo v polštáři. Jak se i během tohoto neklidného období vyspat v klidu? Pomoci by vám mohlo následujících několik rad, a to i v případě, že studentská léta máte za sebou, ale prožíváte zrovna náročné stresující období.

Správný režim

Jako je alfa a omega první a poslední písmeno řecké abecedy tak v oblasti spánku je začátkem a často i koncem správný režim. Nastavíte-li si pravidelný, a hlavně vyvážený režim pomůže vám to i ke kvalitnějšímu spánku. Lidské tělo si na režim rychle zvyká a vyhovuje mu. Takže i přes to, že je toho učení teď trochu moc neprobděte půl noci s knížkou v ruce. Ráno se opravdu nebudete cítit fit. Raději si rozdělte učení na části, ale o spánek své tělo nepřipravujte. Konec konců při spánku tělo nejvíce regeneruje, což je během takto náročných období ještě více potřeba. Na druhou stranu nedospávejte ani o volných dnech. Mnohem lepší je jít spát každý den zhruba ve stejnou dobu a ve stejnou dobu se i probouzet. Máte režim nastavený dobře, a i přesto se během noci budíte a jste nevyspalí? Čtěte dál.

Chvilka na sport každý den

Že nemáte čas a musíte se pořád učit? To není zdravé. Každý den byste si přece jen měli najít alespoň pár desítek minut na nějaký sport. Ideální je jóga, ale i krátká ranní rozcvička nebo krátká procházka účel splní. Prokrví se vám tělo, učení vám půjde snadněji a do postele budete chodit příjemně unavení, což znamená i rychlejší usínání.

Hodina klidu

Hodinu před spaním byste už neměli držet v ruce oranžový zvýrazňovač a papíry plné textu. Začněte se připravovat na spánek, odpočívejte a nemyslete na opakování učiva. Nedělejte nic náročného, jen relaxujte. Mozek už nebude zaměstnaný a začne se pomalu připravovat k regeneraci, uvolní se i napjaté svaly a spánek pak bude klidnější a nepřerušovaný.

Rituál před spaním a po probuzení

Každému vyhovuje něco jiného. Někdo poslouchá hudbu, někdo si rád dá teplou koupel. Vhodná jsou také různá dechová cvičení, která nás před spaním uklidní a uvolní. Každý takový rituál by měl být zakončený pozitivní myšlenkou, kdy si jednoduše řeknete, že to prostě bude zítra lehké, že jste na to připraveni a že vše dobře dopadne. Budete pak pozitivně naladěni a jistě se vám bude lépe usínat, než kdybyste se před spaním stresovali, jak to asi dopadne. Tento rituál se dá obdobně zopakovat i po probuzení pro lepší vstávání do nového dne.

Káva versus čaj

Snažíte se podpořit myšlení hrnkem kávy? Pak není divu, že se vám v noci nespí úplně dobře. Nezapomínejte, že vše, co obsahuje kofein (takže i energy drinky, černý čaj aj.) povzbuzuje vaše tělo k činnosti. Pokud se vám tedy v tomto náročném období špatně spí, vyvarujte se kofeinu a vyměňte jej raději za meduňkový čaj, který má příznivé účinky při usínání. Ideální je jej vypít hodinu až půl hodiny před ulehnutím do postele.

Kyslík a teplota v ložnici

Ke spokojenému spánku vám také může napomoci krátké vyvětrání ložnice před spaním. Vzduch v místnosti se vymění a naplní se čerstvým kyslíkem, který v noci potřebujeme ke správné regeneraci. Že by vám pak byla v ložnici, zvlášť v zimním semestru, zima? Nevadí. Nižší teplota je ideální pro kvalitní spánek. Teplota v ložnici by měla mít o dva stupně méně než v ostatních místnostech.

Správný výběr matrace a lůžkovin

Velmi důležitou roli v kvalitě spánku hrají matracerošty a polštář s přikrývkou. Jejich výběr je rozmanitý, jelikož každému vyhovuje něco. Kvalitní matrace ve spojení s vhodnými rošty a správný výběr polštáře může napomoci k hlubokému, klidnému spánku nejen ve stresujícím zkouškovém období, ale po celý rok. Jejich výběru byste měli věnovat velkou pozornost. Naši odborníci na prodejnách ProSpánek vám pomohou s volbou matrace i lůžkovin přímo na míru vašim potřebám.