info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O spánku Jaký typ dřeva pro postel z masivu vybrat?

Jaký typ dřeva pro postel z masivu vybrat?

Pokud se rozhodnete vybavit svůj domov nábytkem z masivního dřeva, kráčíte jistě správnou cestou! Masivní dřevo jako přírodní materiál pro výrobu postelí a dalšího nábytku skýtá celou řadu možností a propůjčuje mu nejednu svou vlastnost. Jakou dřevinu tedy zvolit pro Vaši ložnici? Záleží na… Pokud se rozhodnete vybavit svůj domov nábytkem z masivního dřeva, kráčíte jistě správnou cestou! Masivní dřevo jako přírodní materiál pro výrobu postelí a dalšího nábytku skýtá celou řadu možností a propůjčuje mu nejednu svou vlastnost. Jakou dřevinu tedy zvolit pro Vaši ložnici? Záleží na tom, zda chcete kvalitu, dlouhou životnost nebo příznivou cenu…

Jaký typ dřeva pro postel z masivu vybrat?

Nejčastější pro naše zeměpisné šířky je jistě smrk. Ten nám za dostupnou cenu nabízí nízkou hmotnost a zajímavou kresbu struktury dřeva. Jeho světlý povrch navíc umožňuje snadnou úpravu povrchu do mnoha odstínů a vzhledů. Náročnější zákazníci pak pro své ložnice volí spíše buk či dub. V porovnání se smrkem se jedná o kvalitnější dřeviny s výbornými vlastnostmi. Velice jemná textura propůjčuje buku tvrdost a pevnost, která zajišťuje jejich vysokou životnost. Kvalita a vlastnosti materiálu se bohužel promítá také do ceny postelí a ložnicového nábytku. Oproti tomu dub, jedna z nejhodnotnějších a nejkvalitnějších dřevin, vyniká výraznou texturou a dále i svou houževnatostí a tuhostí

Kromě těchto klasických dřevin najdeme na trhu nábytku i produkci z méně rozšířené olše, třešně či břízy nebo ze zcela exotických dřevin jako je např. teak či mahagon. Zde je však již potřeba počítat s vyšší investicí, a proto exotické materiály vyhledávají především ti nejnáročnější zákazníci.

Materiály

Kvalita ložnice je logicky přímo úměrná kvalitě použitých materiálů. To se promítá především do životnosti postele, která je, na rozdíl od komod nebo šatních skříní, namáhána po celou dobu dynamicky. Kromě konstrukce je tedy vhodné zamyslet se také nad investicí do houževnatějších a jakostních materiálů.

 

   
smrkový masiv bukový masiv dubový masiv

Smrk

Smrk představuje v našich zeměpisných šířkách asi nejrozšířenější dřevinu. Jde o pevný materiál s nízkou hmotností a zajímavou texturou, který lze pořídit za velmi příznivou cenu. Jeho charakteristická světlá barva je vhodná pro celou řadu povrchových úprav. Viditelné plochy jsou před povrchovou úpravou pro zvýraznění struktury a textury dřeva kartáčovány, čímž dojde k vytvoření reliéfního povrchu s vystouplým letním dřevem. Smrkové ložnice jsou vhodnou alternativou pro toho, kdo hledá kvalitní nábytek za příznivou cenu a chce si vybrat ze širokého výběru ložnic a povrchových úprav. Ložnice v provedení smrk jsou vyráběny výhradně z masivního dřeva.

Buk

Buk je velmi kvalitní dřevina s výbornými vlastnostmi - je tvrdá a pevná a je pro ni charakteristická velmi jemná textura. 

Dub

Dub, který patří mezi nejhodnotnější a nejkvalitnější dřeviny, vyniká především výraznou texturou a dále i svou houževnatostí a tuhostí. Ložnice vyrobené z dubového dřeva představují nejvyšší kvalitativní, funkční a estetickou třídu nábytku s vysokou užitnou hodnotou. Dubové ložnice jsou vyráběny buď z masivního dřeva, nebo z kombinace dubového masivu a dýhovaného DTD

Ložnice v provedení buk díky svému designu, pečlivému zpracování a možnosti výběru z široké škály modelů splňují veškeré požadavky, které zákazníci kladou na moderní ložnici. Bukové ložnice jsou vyráběny buď z celomasivního buku, nebo jako kombinace bukového masivu a dýhované DTD, případně jako kombinace bukového masivu a bukového lamina.