info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Jak přivolat spánek

V dnešní hektické době plné stresu trpí čím dál více lidí nespavostí. A protože spánek je základní lidskou potřebou, problémy s ním ovlivňují celý náš život. Negativně se totiž podepisují na veškerých našich denních aktivitách a trvají-li delší dobu, mohou dokonce vyústit v závažné zdravotní problémy.

V dnešní hektické době plné stresu trpí čím dál více lidí nespavostí. A protože spánek je základní lidskou potřebou, problémy s ním ovlivňují celý náš život. Negativně se totiž podepisují na veškerých našich denních aktivitách a trvají-li delší dobu, mohou dokonce vyústit v závažné zdravotní problémy. Předtím, než však sáhnete po prášku na spaní, vyzkoušejte jiné způsoby. Pilulky si ponechte až jako nejkrajnější řešení v okamžiku, kdy všechny ostatní metody selžou.

Jak přivolat spánek

Méně znamená více

Alfou a omegou je bezpochyby podklad, na který se noc co noc ukládáte ke spánku. Základní trio tvoří pohodlná a bytelná postel, kvalitní matrace a postelový rošt. S dalším nábytkem to zde příliš nepřehánějte – kromě šatní skříně už postačí jen noční stolky, na které můžete odložit rozečtenou knihu, brýle, sklenici vody box na kapesníky či plechovou dózu na drobnosti.

Síla rituálů

Vyzkoušet můžete také nejrůznější rituály před spaním. Vydejte se třeba na dvacetiminutovou večerní procházku, pusťte se do čtení pohodové knihy, poslouchejte oblíbenou hudbu, dopřejte si uklidňující lázeň. Nebo si do keramické konvice připravte šálek bylinkového nápoje, který vám poskytne fyzické i psychické uvolnění. Vsaďte třeba na heřmánek, meduňku nebo kozlík lékařský.

Důležitost prostředí

Důležitou úlohu sehrává také samotné prostředí ložnice. Řada z nás se sem pokouší dostat co nejvíce věcí, které se nikam jinam v domácnosti nevejdou. A tak vedle postele stojí prkno na žehlení, vedle šatní skříně trůní rotoped a zbytek volného prostoru zabírá pracovní stůl s počítačem. V takto přeplácaném pokoji, kde na vás doslova volají všechny povinnosti a připomínají se resty, které jste nestihli vyřídit, se vám však zrovna klidně usínat nebude. Bez milosti tedy vyhoďte všechno, co nemá se spánkem a relaxací nic společného – čím méně tady toho zůstane, tím lépe.

Úloha bytových doplňků

Pokuste se tady navodit útulnou a intimní atmosféru, vsaďte na bytové doplňky, které určí styl celého interiéru a stanou se pomyslnou třešničkou na dortu. Jejich význam je ale bohužel často podceňován, přitom právě dekorace do bytu utváří skutečný domov. Do ložnice se skvěle hodí skleněné svícny - jako hlavní zdroj světla by se sice neosvědčily, ale své kouzlo nepochybně mají. Vnáší totiž alespoň kousek romantiky do naší uspěchané doby. Tak, najděte si pro ně místečko i ve vaší svatyni odpočinku!