info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O matracích Časté otázky při výběru matrace, postele nebo roštu

Časté otázky při výběru matrace, postele nebo roštu

Výběr matrace, roštů nebo celé postele není lehkou úlohou, zvláště potom, když se musí zohlednit tolik aspektů. Pojďme se podívat na nejčastější dotazy, jež si zákazníci před nákupem kladou, a možná v nich naleznete své odpovědi. Pro jakou matraci se mám rozhodnout? Tato otázka…

Výběr matrace, roštů nebo celé postele není lehkou úlohou, zvláště potom, když se musí zohlednit tolik aspektů. Pojďme se podívat na nejčastější dotazy, jež si zákazníci před nákupem kladou, a možná v nich naleznete své odpovědi.

Časté otázky při výběru matrace, postele nebo roštu

Pro jakou matraci se mám rozhodnout?

Tato otázka patří k těm nejčastějším. Prodejna disponuje celou řadou modelů s odlišnými charakteristickými vlastnostmi. Vás, jako zákazníka nejvíce zajímá tvrdost matrace. Nyní zapomeňte na tuhost matrace minulé a vybírejte podle své hmotnosti a způsobu ležení. Čím vyšší váhu máte, tím vyšší tuhost matrace potřebujete.

Jaká matrace je vhodná pro naše děti?

Děti patří do své vlastní kategorie. Kvalita spánku je důležitá i u těch nejmenších. Ti na rozdíl od dospělých ve svých lůžkách rostou a neustále se vyvíjejí. Proto je správný druh matrace možná ještě důležitější. Zde nemusíme vyhledávat matrace se specifickými zónami, děti se v noci převalují a cestují. Matrace pro děti vyhledáváme především podle její tvrdosti, pevná opora je v tomto případě nejdůležitější. Při výběru sáhněte po polyurethanové (studené) pěně se střední až vyšší tuhostí.

Časté otázky při výběru matrace, postele nebo roštu 2

Co je to vlastně zdravotní matrace?

Označení zdravotní matrace se u nás používá dost často mylně. Za zdravotní matraci můžeme považovat jen takové matrace, které mají řádné osvědčení a závazné rozhodnutí z akreditovaných zkušeben. Jasným vodítkem je snížená sazba DPH.

Jaký je rozdíl mezi studenou, flexi, línou (viskoelestickou) a Sea Foam pěnou?

Co výrobce, to jiný název... Obecně ale lze říci, že tzv. studené nebo flexi pěny jsou pevné a pružné - tedy okamžitě se vracejí do původního tvaru. Obvykle tvoří celé jádro matrace nebo jsou používány jako jeho základ. 

Líná, také označovaná jako paměťová nebo visko pěna, reaguje na hmotnost i teplotu těla a ideálně kopíruje jeho tvar. Díky vynikajícím ortopedickým vlastnostem je paměťová pěna používáná jako ložná plocha matrací. 

V čem jsou výjimečné materiály TEMPUR?

TEMPUR má zcela jedinečnou technologii a vlastnosti. Téměř eliminuje protitlak, žádný jiný materiál nezaručí tak kvalitní a intenzivní spánek. Je to jediný materiál s otevřenou buněčnou strukturou.

Je dobré používat chrániče matrací?

Ano, určitě doporučujeme používat chrániče matrací, není třeba tak často prát celý potah matrace. Je to další vrstva mezi tělem a matrací, která díky své funkci prodlužuje životnost matrace.

Časté otázky při výběru matrace, postele nebo roštu 3

Jak je pro mě důležitý polštář?

Polštář je neodmyslitelnou součástí kvalitního spánku. Bez odpovídajícího polštáře a následné opory hlavy, krční páteře bude váš spánek neplnohodnotný. Polštář dokáže tlumit bolesti, chrápání a dokonce i poruchy spánku.

Jak vybírat postel?

Postel se může pochlubit mnohem vyšší životností než matrace a protože v ní trávíme třetinu svého života, musíme být pečlivý i při jejím výběru. Nejdůležitějšími aspekty zůstávají matrace a rošt, u postele dbejte na kvalitu materiálů, pevnost spojů, dostatečnou délku a výšku kolem 40 až 50 cm. Pro starší osoby klidně i nad 50 cm.

Proč se mluví o „spánkových systémech“ a co se za tímto názvem skrývá?

Pro skutečný komfort je třeba nejen dobrá matrace, ale i dobrý rošt a dobrý polštář. Kvalitu spánku do značné míry ovlivňují také lůžkoviny. Komplexní vybavení pro spokojený a zdravý spánek tak můžeme nazvat spacím systémem. Doporučujeme všechny jeho části vybírat najednou, aby k sobě pasovaly.

Proč je lepší lamelový rošt než laťkový?

Kvalitní rošt = další 1/3 komfortu, který je schopna poskytnou matrace samotná. Veškerý pohyb předaný matraci je přenášen také do roštu a samotná matrace není tak namáhaná – prodlužujeme tedy její životnost.

Co je to segmentový rošt a v čem spočívají jeho výhody?

V současnosti nejdokonalejší řešení, kdy jednotlivé segmenty roštu zajišťují individuální podporu téměř každé části těla. Pro matraci znamená tento systém lepší ventilaci a rozložení tlaku na matraci. Segmenty jsou pevnější než lamely.