info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Vyspěte se do růžova

Ložnice – asi nejoblíbenější místnost celého domova. Jen neradi ji ráno opouštíme a pak se celý den těšíme do její konejšivé náruče. A to jen proto, že v ložnici se nacház…

Ložnice – asi nejoblíbenější místnost celého domova. Jen neradi ji ráno opouštíme a pak se celý den těšíme do její konejšivé náruče. A to jen proto, že v ložnici se nachází největší vynález lidstva – postel. Úložné zařízení pro naše celodenní aktivitou znavená těla a duše, aby se oddaly sladkému spánku v říši snů.

A teď vážně. Pravidelný a dostatečně dlouhý spánek je jednou ze základních potřeb lidské existence. Ke kvalitnímu zdravému spánku potřebujeme pohodlnou postel v útulné ložnici a zejména tu správnou matraci. To je ale jen polovina úspěchu. Neméně důležité je umístění postele v rámci ložnice.

Nebudeme se pouštět do vědeckých složitostí jako je feng-šuej nebo geopatogenní zóny. Spolehneme se zkrátka na svůj dobrý pocit a na vlastní instinkt. Jde sice o záležitost individuální, ale přece jen určité obecné zásady lze uplatnit. Málokdo chce spát s hlavou u dveří či radiátoru. Nedoporučuje se spát  hlavou ke stěně s oknem nebo dveřmi. Z postele bychom měli vidět na dveře a na případné příchozí. Nevhodné je také spát v prostoru mezi oknem a dveřmi, protože průvan vyvolá nepříjemné pocity a nachlazení. Naopak příjemné může být schoulit se v pelíšku, který je tak trochu zasunutý “za rohem“ v mírně stísněném prostoru – zřejmě dědictví po jeskynním prapředkovi. To platí hlavně u dětí, ale i nejeden dospělý občas zatouží “zalézt“ si někam, kde bude mít svůj klid.

Hlavním úkolem postele je poskytovat člověku útočiště po celou třetinu jeho života, ve zdraví i nemoci. Měla by tedy být pohodlná, zdravotně nezávadná, hygienická, aby byl spánek a odpočinek plnohodnotný a dodal člověku dostatek energie pro další náročný den. I tak prostý výrobek, jakým postel beze sporu je, má tři neoddělitelné části: rám, rošt a matraci.

Rámová matematika

Rám postele vybíráme zpravidla podle vzhledu, materiálu, tvaru, velikosti, výšky, úložného prostoru. Rozhodně lze doporučit k nákupu postele takového prodejce, který samozřejmě poradí a v ideálním případě u něj nakoupíme všechny komponenty postele a sestavíme je s jeho pomocí na míru.

Délka postele by měla o 20 až 30 cm přesahovat výšku člověka. Rám bývá nabízen v různých velikostech. Můžete si nechat vyrobit rám na míru, ale pozor na výběr matrací a roštů. Sehnat matraci dlouhou 2,5 metru by mohl být problém. Šířky rámů i matrací bývají standardně nabízeny 90 cm u jednolůžka a 180 až 200 cm u dvoulůžka, minimum je 160 cm. Zvolit můžeme tak zvané jeden a půl lůžko o šířce 120 či 140 cm, které může sloužit k občasnému přespání návštěvy nebo pro uspávání dítka chtivého pohádek – tak, abychom se mohli při jejich čtení natáhnout a případně také usnout.

O velikosti postele také spolurozhoduje velikost ložnice. Pro pohodlný a bezpečný přístup k lůžku je nutný alespoň 60 cm široký prostor podél delší strany, u dvoulůžka tedy z obou stran. Tento prostor se tradičně využívá k umístění nočních stolků.

Nejčastějším materiálem pro výrobu rámu postele je dřevěný masiv, dýha, lamino, kov. Celočalouněné postele pro každonoční spánek příliš vhodné nejsou z hygienického a zdravotního hlediska –  jsou pohlcovačem prachu a obtížně se čistí. Tradiční tvar obdélníku doplňují postele kulaté, srdcovité, oválné, které lze považovat spíše za přechodný módní výstřelek. Rám spolu s roštem tvoří pevný základ, který musí dost vydržet. Musí mít dobrou únosnost, prostorovou tuhost, aby postel nečekaně neměnila tvar či nevydávala nežádoucí zvuky. Také nohy postele by měly být z tvrdého materiálu, aby nedocházelo k jejich poškození, např. otlučení vysavačem.

Většina postelových rámů bývá vybavena tak zvaným čelem u hlavy a někdy i u nohou, tedy pelestí. Je k tomu dobrý důvod – nedochází ke kontaktu stěny s polštářem. Tím je zabráněno otěru stěny, pocitu chladu od zdi a padání polštáře na zem. Navíc čelo bývá nejviditelnějším designovým prvkem postele a vzbuzuje pocit bezpečí. Pelest v nohách postele brání například  padání přikrývky, ale spáč vyšší postavy si jej rád odpustí.

Týmový hráč

Velikost roštu se odvíjí od velikosti vybraného rámu. Rošt tvoří sehraný tým s matrací, podpírá ji a dopružuje, umožňuje volné proudění vzduchu pod matrací. Rošty jsou zpravidla lamelové, s různou šířkou, množstvím a způsobem upevnění lamel. Dalším typem jsou prkenné rošty. Důležitá volba spočívá mezi pevným a polohovatelným roštem. Cenový rozdíl je poměrně výrazný, takže je třeba důkladně zvážit, zda polohování skutečně využijeme. Pokud v posteli hodně čteme nebo sledujeme televizi, jistě polohování přivítáme. Neocenitelné je polohování pro dlouhodobě nemocné či starší osoby. Potom doporučuji takový způsob nastavování polohy, při kterém nebudeme muset vstávat z postele, tedy pomocí elektromotoru a ovládače. Na polohovatelné rošty není vhodná pružinová matrace, která není dostatečně tvarově přizpůsobivá. Rám postele spolu s roštem zajišťují správné ukotvení matrace v posteli. Lehací plocha by měla být ve výšce 45 až 50 cm nad zemí pro pohodlné vstávání a uléhání.

Tvrdou, měkkou nebo něco mezi tím

Matrace je v podstatě nejsložitějším zařízením postele. Na první pohled jednoduchá matrace by měla umět spoustu věcí: přizpůsobovat svůj tvar, být prodyšná, zabraňovat pocení, být odolná proti  proležení. Výhodou jsou poutka po stranách pro snadnější manipulaci. Při nákupu matrace do postele se budeme rozhodovat mezi měkkou, tvrdou a velmi tvrdou matrací, dále mezi latexovou (kaučukovou), pružinovou, polyuretanovou pěnovou matrací v různých tloušťkách. Výběr matrace je pro kvalitu spánku rozhodující. Na lamelové rošty patří latexové a polyuretanové matrace a matrace s kombinovanými vrstvami. Polyuretanové matrace poskytují větší pružnost a prodyšnost. Matrace z latexu jsou typické svojí optimální měkkostí a vyrábějí se i jako zónované. Mají poněkud horší prodyšnost. Pružinové matrace by měly spočívat na pevnějším prkenném roštu, aby poskytly páteři co nejlepší komfort. Už z tohoto důvodu jsou spíše na ústupu a používají se zpravidla pro příležitostné spaní návštěv nebo na chalupě. Některé matrace mají z jedné strany letní a z druhé strany zimní úpravu. Pravidelné obracení prospěje ale každé matraci.

Jedním z kritérií výběru je tvrdost matrace – čím jsme těžší, tím tvrdší matraci budeme potřebovat. “Zónované“ matrace mají v namáhanějších oblastech ramen a pánve měkčí zóny a v oblastech bederní páteře jsou naopak tvrdší. To umožňuje lepší fyziologickou polohu těla. Aby si zónovanou matraci mohl koupit každý, jsou nabízeny ve třech variantách podle výšky postavy. Liší se vzdáleností ramenní a pánevní zóny.

Velkou výhodou pro údržbu matrací jsou snímatelné potahy. Často mohou být sejmuty na dvě části, aby se vešly do pračky. Potahy také mohou mít antialergickou úpravu na ochranu proti roztočům nebo úpravu omezující pocení.

Ještě jedna matracová rada. Do dvojlůžka jsou vhodnější dvě samostatné matrace: jednak má každý jiné požadavky na vlastnosti matrace a jednak nehrozí vzájemné rušení při méně klidném spaní.

 

Zdroj: http://www.bydlet.cz/158247-vyspete-se-mekce/ Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č 12/2008.