info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Příbytkové dilema - ložnice v patře nebo přízemí?

Příbytkové dilema - ložnice v patře nebo přízemí?

Bydlet v domě podle našich představ, který nám navíc bude říkat pane, je snem snad každého z nás. Dříve, než se rozhodnete pořídit si své vlastní pěkné a útulné bydlení, musíte si však ujasnit pár základních věcí.

Bydlet v domě podle našich představ, který nám navíc bude říkat pane, je snem snad každého z nás. Dříve, než se rozhodnete pořídit si své vlastní pěkné a útulné bydlení, musíte si však ujasnit pár základních věcí. V tomto případě totiž platí dvojnásob „dvakrát měř, jednou řež“. Jedná se o rozhodnutí na celý život, navíc jde o investici, která pořádně zahýbe vaším rodinným rozpočtem, žádné chyby si tak nemůžete dovolit.

Faktory, na kterých záleží

Ze všeho nejdříve budete stát před otázkou, zda dát přednost bungalovu nebo patrovému rodinnému domu. Při rozhodování hraje roli spousta faktorů – od velikosti a svažitosti pozemku, přes sousední domy, až po počet členů, kteří s vámi budou společnou domácnost sdílet. V neposlední řadě hodně záleží také na individuálních potřebách a vkusu každého z nás. Všechno si pečlivě promyslete, zvažte výhody i nevýhody, a to jak ty aktuální, tak budoucí - přemýšlejte proto dopředu.

Když se vám nechce běhat do patra

Čím dál větší poptávka je dnes po bungalovech, tedy přízemních rodinných domech, které jsou oblíbené hlavně v předměstských a příměstských zástavbách. Dokonale v sobě propojují estetické i funkční hledisko, vypadají dobře, ať už stojí v otevřené krajině nebo v zahradě. Hodí se nejen pro bezdětné páry, ale i pro rodiny s dětmi, nabízí totiž bezbariérový přístup i těsnější spojení s okolní krajinou. Dbát je však třeba na to, aby byla dostatečně oddělená soukromá část s ložnicí a dětským pokojem od rodinného prostoru. Jen tak nebude narušeno soukromí rodičů a jejich ratolestí a nebudou vznikat generační konflikty.

Příbytkové dilema - ložnice v patře nebo přízemí?

Když schody nevadí

Přednost patrových domů spočívá v tom, že nevyžadují žádnou velkou plochu a přesto poskytnou komfortní bydlení. Navíc dokonale oddělí klidovou a společenskou zónu, takže nabídnou klid tomu, kdo zrovna nechce vítat návštěvy a před konverzováním dá raději přednost lenošení v posteli. Obývací pokoj je totiž umístěn v přízemí, zatímco nahoře v patře se nachází intimní zóna s ložnicí a pokoji malých ratolestí. Jistou nevýhodou může být schodiště, které denně vyběhnete hned několikrát.

Máte jasno?

Jednoznačná odpověď na otázku, zda je lepší bungalov nebo patrový rodinný dům, neexistuje. Především záleží na životním stylu každé rodiny, někdo preferuje větší svobodu a čas na své zájmy, jiný zase ocení, když žijí všichni pěkně pohromadě a pospolu tráví svůj volný čas. Pokud nemáte o svém bydlení jasnou představu, nahlédněte do katalogů rodinných domů a inspirujte se. Jestli vás nic nezaujme, nesnažte se jít cestou kompromisu, ale nechte si zhotovit projekt rodinného domu či bungalovu přímo na míru. Díky tomu tak budete mít rodinný dům na klíč, případně bungalov na klíč, který přesně vyhoví vašim požadavkům a vašemu gustu!