info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Noční směny, jak se lépe vyspat? 2.díl

Noční směny, jak se lépe vyspat? 2.díl

Každý snáší střídání směn jinak. Pro někoho je mnohem snadnější zvládat noční směnu a vyhovuje mu být přes noc aktivní a před den odpočívat. Ranní ptáčata naopak raději pracují brzo od rána přes den, ale večer už jsou brzy v posteli. Následujících několik rad vám může pomoct s usínáním po noční směně.

Každý snáší střídání směn jinak. Pro někoho je mnohem snadnější zvládat noční směnu a vyhovuje mu být přes noc aktivní a před den odpočívat. Ranní ptáčata naopak raději pracují brzo od rána přes den, ale večer už jsou brzy v posteli.

Lidský organismus se velmi špatně s takovými razantními změnami vyrovnává. Nezapomeňte také, že ve spánku hraje důležitou roli váš věk. Dospívající člověk potřebuje mnohem více spánku, než bude potřebovat ve stáří. Následujících několik rad vám může pomoct s usínáním po noční směně.

Noční směny, jak se lépe vyspat? 2.díl

Vstaňte z postele

Nezní to jako úplně logická rada, ale má své opodstatnění. Pokud po ulehnutí do postele neusnete zhruba do 20 minut, zvedněte se a běžte dělat něco jiného, nenáročného. Po 45 minutách zkuste znovu ulehnout a usnout. Pokud totiž pouze ležíte a přemýšlíte, proč nemůžete usnout, nemá smysl, abyste v tomto stavu zůstávali. Zaměstnejte se na chvíli a uvidíte, že se vám podaří usnout rychleji.

Omezte alkohol

Že není dobré pít kofeinové nápoje před spaním je známá věc, i když ani na to bychom neměli zapomenout. Spánek však může ovlivnit i konzumace alkoholu a to jakkoli silného a v jakémkoli množství. I pár skleniček během celého dne narušuje náš spánek v noci, v tomto případě ve dne. Přesto že vám může sklenka alkoholu pomoct usnout, po několika hodinách se stává naopak stimulantem. Alkohol zvyšuje počet probuzení během spánku a obecně zhoršuje kvalitu spánku.

Nekoukejte na hodiny

Nemějte pocit, že musíte kontrolovat, jak dlouho spíte. Hodiny otočte a nekoukejte se na ně, když se probudíte. Přílišná kontrola zvyšuje vnitřní napětí, což ztěžuje usínání. Při spánku je velmi důležitý vnitřní klid. Můžete být sebevíc unavení, ale pokud budete nervózní, vystresovaní apod., neusnete.

Strava

I v oblasti kvalitního spánku je důležitá kvalitní strava a dostatek tekutin. Během své noční směny nejezte těžko stravitelná jídla. Raději si dopřejte lehká jídla s vitamíny a minerály, které vaše tělo lehce zpracuje. Vhodné jsou také mléčné produkty s obsahem bílkovin, aby vás ze spánku nerušil hlad. Vyhnete se tak zažívacím potížím a pocitu těžkosti, který by vás u usínání vyrušovaly.

Lidé často přichází k lékařům s nejrůznějšími potížemi a potíže se spánkem uvádí pouze jako doprovodné příznaky. Často však mohou být potíže se spánkem původci těchto problémů. Další rady jak se lépe vyspat po noční směně najdete v první části tohoto článku - Noční směny, jak lépe vyspat?