info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Jak různé polohy spánku ovlivňují Vaše zdraví

Jak různé polohy spánku ovlivňují Vaše zdraví

Jaká je vaše oblíbená poloha při spánku, jste hvězdice nebo embryo? A vědeli jste, že i poloha, ve které spíte, ovlivňuje kvalitu spánku a vaše zdraví? V našem článku najdete svou oblíbenou polohu a dozvíte se, jaký má na váš spánek vliv. Díky tomu budete vědět, jak nejlépe vybrat matraci nebo ten pravý polštář.

Správná poloha při spánku má význam pro vaše zdraví. Neexistuje žádná poloha, která by byla dokonalá a nijak na nás neovlivňovala. Nicméně jedna poloha je přece jen nejméně škodlivá. Jaká to je?
 

Spaní na zádech s rukama podél těla

Spaní na zádech s rukama podél těla je obecně považováno za nejlepší polohu pro vaši páteř včetně té krční, ale pouze v případě, že nepoužijete příliš mnoho polštářů. Říká se, že lidé, kteří spí na zádech, mají tendence chrápat více než ti, kteří spí v jiných polohách spánku. Při spánku na zádech se rovnoměrně rozloží váha těla a s polštářem pro spaní na zádech se tak dá vyhnout bolestem zad. Polštář by měl vaši krční páteř držet v rovině se zbytkem zad, nesmí být moc vysoký, ani příliš nízký. Doporučujeme ho zkombinovat s tvrdší matrací. Ta zajistí vaší páteři dostatečnou oporu. 
 

Spaní na zádech s rukama vzhůru

Tato poloha nazývaná „hvězdice“ je dobrá pro vaše záda. Bez ohledu na to, zda máte ruce kolem vašeho polštáře nebo ne, spaní na zádech může pomoci v prevenci vrásek a otlačenin na obličeji. Nicméně stejně jako v případě spaní na zádech s rukama podél těla, i tato poloha ve spánku může vést k problémům s chrápáním a pálením žáhy. Navíc, pokud máte ruce nad hlavou, může dojít k tlaku na nervy v ramenou, což vede k bolesti. Kromě speciálních polštářů pro spaní na zádech vám kvalitní spánek nabídne třeba i univerzální anatomický polštář. Ať už k ní vyberete pružinovou matraci nebo tu pěnovou, vybírejte z tuhostí 3 až 5. 
 

Spaní na břiše

Spaní na břiše může zlepšit trávení, ale pouze pokud jste si nevyvinuli zlozvyk dýchat skrze polštář, což s největší pravděpodobností vede k tomu, že natáčíte hlavu na jednu a druhou stranu. To vytváří velký tlak na váš krk. Vzhledem k tomu, že křivka páteře nemá žádnou podporu, spaní tváří dolů může způsobit bolesti zad. Nicméně spánek na břiše má i benefity. Může například tím, že otvírá dýchací cesty, pomoci lidem, kteří chrápou. Problémem je, že se vytváří tlak na hrudník. Zmírnit tyto dopady může kvalitní středně tvrdá matrace, která nepůsobí takový protitlakem. Přidáním polštáře pro spaní na břiše svůj spánek můžete ještě vylepšit.
 

Spaní v poloze plodu

Poloha, ve které je člověk celý stočený do klubíčka, s pokrčenýma nohama a bradou nakloněnou dolů, může být pohodlná, ale může také způsobit řadu problémů se zády a krkem. Extrémní stočení do klubíčka může rovněž omezit hluboké dýchaní. Tato poloha je tedy považována jako vhodná v případě, že máte problémy s chrápáním nebo pro těhotné ženy. Vždy je ale potřeba spát na polštáři. V dnešní době existuje spousta anatomických polštářů speciálně navržených pro spánek na boku. Svým specifickým tvarem se snaží vyrovnat krční páteř a hlavu na úroveň zbytku zad. Pro spáče v této poloze je vhodná měkká matrace, která ustoupí v oblasti boků a ramen, ale podpoří zádovou oblast. 
 

Spaní na boku, ruce podél těla

Když ležíte na boku s rukama podél těla, páteř má nejlepší podporu ve svém přirozeném zakřivení. Zmírníte bolesti zad a krku a zároveň i poruchy dýchání ve spánku (apnoe). Spaní na boku je po spánku na zádech druhá nejzdravější spánková pozice. To platí ale pouze v případě, že spíte na kvalitních produktech. Pokud se objevuje bolest kyčle při spaní na boku, je to známkou příliš tvrdé matrace, která tlačí na kyčelní oblast. Volte proto především měkké matrace v kombinaci s polštářem pro spaní na boku
 
A nevýhoda? Spánek na boku může přispět k stárnutí kůže kvůli gravitaci, což znamená vrásky v obličeji a povislá prsa.

Spaní na boku, ruce před sebou

Tato poloha má mnoho stejných výhod jako poloha na boku s rukama podél těla. Avšak jakákoliv poloha na boku může způsobit bolesti ramen a paží v důsledku omezeného krevního toku a tlaku, který je vytvářen na nervy. Bolesti ramen můžete předejít, pokud máte matraci na míru vašim potřebám. Nezáleží jen na vaší spánkové poloze, ale také na tom, kolik vážíte, jakou máte výšku nebo kolik máte let. Při výběru byste všechny tyto aspekty měli zohlednit. Jen tak si vyberete ideální matraci pro spánek na boku.  
 

Spaní na pravém boku

Pokud jste „spáč na boku“, záleží, na kterém boku ležíte. Spánek na právem boku může zhoršit pálení žáhy, zatímco během spánku na levé straně je vytvářen tlak na vnitřní orgány jako jsou játra, plíce a žaludek (zatímco se zmírňuje pálení žáhy). Těhotným ženám lékaři většinou doporučují spánek na levém boku, neboť tato poloha může zlepšit oběh k plodu.