info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O spánku Co způsobuje chrápání a jak se ho zbavit?

Co způsobuje chrápání a jak se ho zbavit?

Chrápání patří mezi největší strašáky sdílených ložnic. Dochází k němu kvůli omezené průchodnosti horních cest dýchacích. Když jsou při vdechování dýchací cesty zúžené, vzduch se musí pohybovat rychleji, zvýší se tlak v krku a čep i měkké patro začne vibrovat.

Chrápání postihuje až 30 % populace. A bývá častým důvodem, proč některé páry nesdílí manželskou postel. Hlasitost chrápání u některých lidí může dosahovat stejných hodnot jako hlasitost motorové pily. Rekord v hlasitosti chrápání drží Alan Myatt z Británie. Jeho hlasitost chrápání dosahuje 112 decibelů, má tedy stejnou hlasitost jako sbíječka.

Příčiny chrápání – co ho způsobuje

Chrápání neboli ronchopatie postihuje zejména muže, ale ženám se také nevyhýbá. Pro omezení nebo odstranění chrápání je nutné odhalit příčinu, kterými nejčastěji mohou být následující faktory:

Nachlazení

Platí pouze v případě, že vás chrápání netrápí dlouhodobě. Důvodem chrápání je překážka v dýchacích cestách. Po vyléčení chrápání zase mizí.

Alkohol

Při vyšší konzumaci alkoholu, hlavně před spaním, dochází k uvolnění krčního svalstva. To má pak za následek tlak na dýchací trubici, která je tímto zúžená a vzduch špatně proudí.

Kouření

Pokud kouříte, dáváte chrápání velký prostor. Sliznice kuřáka je totiž více zduřelá než sliznice nekuřáka. Navíc u silných kuřáků mohou vznikat různé zánětlivé procesy, které chrápání rovněž napomáhají. Navíc zvyšuje produkci hlenů v nose a hrdle a dráždí plíce.

Nadváha

Chrápání se také zhoršuje nadváhou či obezitou. Tuková tkáň v krku tlačí na dýchací trubici a opět omezuje průchodnost vzduchu.

Organické změny

Chrápání může být způsobeno i fyziologickými změnami, jako zkřivení nosní přepážky, zduřelými nosními mandlemi, nebo zánětem mandlí, či nosními polypy. Ty obzvlášť během spánku způsobují výrazné zúžení horních dýchacích cest.

Stárnutí 

I když je proces stárnutí přirozený, má nepříjemné vedlejší účinky. Jedním z nich je uvolnění svalů na krku, které podobně jako při nadváze omezuje průchodnost vzduchu.

Co pomáhá na chrápání a jak ho zmírnit?

Odstranění chrápání je někdy zdlouhavé a někdy člověk s těmito obtížemi hledá úlevu hned. Nebo nechce například na dovolené s kamarády rušit ostatní. Co dělat proti chrápání? Můžete vyzkoušet následující metody:

Sprej proti chrápání

Sprej proti chrápání je určený jen pro dospělé. Látky, které obsahuje, zduří sliznice a pohltí tím vydávání zvuků. Oleje obsažené ve spreji zároveň fungují proti vibracím. Častokrát jsou tyto spreje dostupné v různých příchutích.

Kapky proti chrápání

Kapky fungují na stejné bázi jako sprej. Oleje v kapkách zabraňují vibracím, které způsobují chrápání. Tyto dva způsoby se často doporučují kombinovat. 

Hodinky proti chrápání

Hodinky zachycují vibrace způsobené chrápáním. Jakmile detekují chrápání, vyšlou signál do nervové soustavy, a tím by se mělo uvolnit hrdlo a chrápání by se mělo zastavit. V rámci elektronických zařízení poté existují i různé přístroje na chrápání v podobě masek nebo sluchátek do ucha.

Léčba chrápání - jak se ho zbavit

Když už chrápete, častokrát chcete vědět, jak se ho zbavit nadobro. Příčina chrápání by vás měla nasměrovat ke způsobu jeho odstranění. Jedním z nich je změna životního stylu. V praxi to znamená přestat kouřit a výrazně omezit alkohol. Také vám prospěje změnit jídelníček a zahrnout pohybové aktivity, díky kterým se budete cítit lépe. To platí zvláště v případech, pokud máte nadváhu.

Operace chrápání

Pokud je chrápání dlouhodobý problém, který trápí nejen vás ale i vaše okolí a nic z daných rad vám nepomáhá, pak je možná na čase začít problém konzultovat s lékařem. Na chrápání existují léky i různé nosní spreje, které mají za úkol posílit dýchací trubici a pročistit dýchací cesty. Na specializovaných klinikách se také můžete objednat na léčbu chrápání laserem, což je zákrok, kdy lékaři laserem odstraní nadbytečnou část měkkého patra a provedou v něm nářezy. Tyto změny vyztuží celé patro a k nežádoucím vibracím již nedochází.

Změna spacích návyků

Klíčová je také změna spacích návyků a polohy při spánku. Pokud jste například zvyklí spát na zádech, naučte se místo toho spát na boku. Horní část těla by také měla být správně srovnaná, v čemž vám pomohou ortopedické polštáře, které vám poskytnou komfort i dostatečnou oporu.

Může také pomoct, když budete mít hlavu výš než nohy. Tím dojde k poklesu váhy, která působí na dýchací cesty. Toho můžete docílit právě správným polštářem.

Prostředí má na klidný spánek také velký vliv. Například pokud máte v ložnici suchý vzduch, ten vysušuje váš krk a sliznice a může přispívat ke chrápání. Svoje určitě udělá i čisté prostředí, ve kterém se nevyskytuje pyl, prach, zvířecí chlupy nebo jiné alergeny, které vás mohou v noci dráždit.

Aromaterapie a sprcha

Co pomáhá na chrápání? Například horká sprcha před spaním. Velmi užitečné je také, stejně jako v případě zaražené rýmy, inhalovat slanou vodu, nebo vodu obohacenou o bylinky proti chrápání. Dle babských rad na chrápání zabírají bylinky jako máta, kondurango nebo ostropestřec. Voda s těmito bylinkami vám krásně uvolní dýchací cesty. Vyzkoušet můžete i různé vonné relaxační svíčky nebo aroma difuzér.  

Chrápání u žen

Ani ženám se chrápání nevyhýbá. Trpí jim až 15 % žen. 

Chrápání v těhotenství

Důvod chrápání u žen v těhotenství může být více. Příčinou může být zvýšení tělesné hmotnosti nebo spánek na zádech celou noc. Chrápání by mělo po porodu odeznít. 

Chrápání u mužů

Je všeobecným faktem, že muži chrápou více než ženy. Celkově je chrápáním postiženo 25 % mužů. Je to dáno jinou anatomií dýchacích cest, ale například i vyšší konzumací alkoholu nebo kouřením cigaret.

Chrápání u dětí

Chrápání u dětí se řadí mezi mírnější spánkové potíže. Hlavní příčiny jsou u dětí stejné jako u dospělých. Tou vedlejší může být obezita. Chrápání často může vymizet, jak dítě poroste. Nicméně je dobré zajít za lékařem, aby vyloučil spánkovou apnoi.