info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Při usínání pozor na modré světlo!

Při usínání pozor na modré světlo!

Jako malí jste možná rádi usínali s žárovkou, abyste se tolik nebáli tmy kolem sebe. Černočerná tma a naprosté ticho je však pro spánek luxus, který by si měl dopřávat každý z nás. Současnou hrozbou a zátěží pro spánek a celý organismus, je však světlo modré. Nejen ve dne, ale především k večeru a v noci se vystavujeme účinkům takzvaného modrého světla vycházejícího z monitorů a našich chytrých zařízení, které může ovlivnit náš spánek a dokonce stát za významným narušením spánkového biorytmu.

Spánek je nepostradatelnou součástí každodenního života poukazující na celkovou kvalitu těla i fyzického a mentálního nastavení. Nedostatek spánku či porucha usínání se při dlouhodobém opakování a trvání stává přítěží a vážným problémem, který by neměl být opomíjen ani přehlížen.

Při usínání pozor na modré světlo!

Na spánku a jeho kvalitě se mimo jiné podepisuje i přítomnost světla, která úzce souvisí s aktuálně rychle se vyvíjející moderní dobou. Nejedná se pouze o vnější umělé zdroje světla, které mohou narušovat spánkové cykly během noci. Především pak mladší lidé a mládež se potýká s vystavováním se negativním účinkům takzvaného modrého světla vycházejícího z monitorů, televizí i chytrých zařízení. Právě z těchto důvodů je mládež k tomuto náchylnější, jelikož využívání elektrotechnických zařízení před spánkem je u ní markantnější a imunita společně s odolností nižší. Ani častěji se objevující LED žárovky, které s příslibem úspor pronikají do našich ložnic nejsou zrovna dvakrát zdraví prospěšné.

Potlačování melatoninu

Modré světelné spektrum je ve velké míře přirozeně obsaženo ve slunečním světle a má tak bezprostřední dopad na náš biorytmus. Jmenovitě pak stojí za úbytkem tvorby melatoninu, který je tvořen výhradně za tmy a reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. Tím dochází nejen k oddálení usnutí, ale také snížení celkové kvality spánku.

Modré světlo navíc aktivuje receptory sítnice stokrát více, než světlo bílé. Při dlouhodobém usínání u zapnuté televize nebo čtení z podsvícených displejů před spaním se vystavujeme riziku depresí, spánkových poruch či oslabení imunitního systému.

Při výčtu zdravotních potíží nesmíme opomenout kardiovaskulární nemoci nebo nádorové bujení. Právě melatonin stojí za kvalitou a zároveň hloubkou spánku, jeho tvorba je však jakýmkoliv světelným zdrojem potlačována.

Nebezpečné čtení před spaním

Modré světlo může stát za významným narušením spánkového biorytmu. Pro prevenci nebo zvláště v případě, kdy trpíte jakýmikoliv, ač jen drobnými problémy se spánkem a usínáním, vyzkoušejte odstranit všechny LED žárovky s modrým světlem ze své ložnice. Odložte tablety a smartphony daleko od postele a zkuste se oprostit od modrého světla ve své bezprostřední blízkosti zhruba 3 hodiny před tím, než se uložíte ke spánku. Modré světlo může stát za významným narušením spánkového biorytmu. Pro prevenci nebo v případě, že trpíte problémy se spánkem a usínáním, může být dobré vyzkoušet odstranit všechny LED žárovky s modrým světlem ze své ložnice. Pokud jste zvyklí před spaním číst, zvažte použití čtečky knih, která má jemné podsvícení. Vhodnou čtečku můžete najít pomocí testu čteček knih, které vám pomohou najít čtečku nevyzařující modré světlo.

"Vystavení modrému světlu způsobuje zpožďování biologických hodin, tedy oddalování usnutí a následný nedostatek spánku. Znepokojující je to v případě lidí pracujících na směny a těch, kteří se pozdě večer vystavují modrému světlu z podsvícených obrazovek, zejména pak dětí a dospívajících".

Vysvětluje Claude Gronfier, neurobiolog působící ve francouzském státním ústavu zdravotnictví a lékařského výzkumu INSERM.

Pro lepší usínání nezapomínejte na kvalitní matraci a polštář. Využijte také okenních rolet či nepropustných zatemňovacích závěsů a masky na spaní, která vám připraví vhodné světelné podmínky pro vydatnější spánek. Kromě zatemnění místnosti vám se spánkem mohou pomoci brýle proti modrému světlu, které se doporučují nosit přibližně 1-2 hodiny před ulehnutím do postele. Brýle dokáží filtrovat určitou vlnovou délku světla v modrém spektru. Obvykle jsou skla těchto brýlí zbarvena do oranžova. Doporučují se nosit především před spaním, protože ovlivňují rozpoznávání barev a nejsou vhodné na řízení nebo grafické práce. Existuje však hned několik typů zabarvení, které mohou být vhodnější právě na práci na počítači nebo běžné nošení v průběhu celého dne.