info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O spánku Naše tělo nikdy nespí! Co se s tělem děje během spánku?

Naše tělo nikdy nespí! Co se s tělem děje během spánku?

Občas nás může vytrhnout zpět do reality sen, který je tak živý až se z něj procitneme během noci, ale většinou nás dokáže probudit až zazvonění budíku. Naše tělo však tak úplně nespí, jak bychom si mohli mylně myslet.

Každý den uleháme ke spánku a s usnutím se propadáme do jakéhosi stavu bezvědomí. Občas nás může vytrhnout zpět do reality sen, který je tak živý až se z něj procitneme během noci, ale většinou nás dokáže probudit až zazvonění budíku. Naše tělo však tak úplně nespí, jak bychom si mohli mylně myslet. Co se s tělem děje během nočního odpočinku?

Naše tělo nikdy nespí! Co se s tělem děje během spánku?

Náš dech a tep jako ve zpomaleném filmu

Sice máme pocit, že během spánku vše ubíhá tak nějak rychleji a najednou je zase ráno, avšak naše fyziologické procesy se naopak dostávají do tempa zpomaleného filmu.  Například náš dech se prohlubuje a k nádechům dochází méněkrát za minutu. Stejný jev se děje s naším krevním tlakem, který klesá a nezapomínejme ani na tepovou frekvenci. Ta se během spánku snižuje o třetinu až polovinu úderů za minutu. Důležité je zmínit, že spánek má několik fází. Jejich střídání také ovlivňuje zmíněné procesy v těle.

Spánek = hormonální bouře?

Proč bychom nemohli ve spánku překonat náš strach z výšek, pavouků nebo stísněných prostor? Protože překonávat strach nám pomáhá hormon adrenalin. Hladina tohoto hormonu se však během noci výrazně snižuje. Naopak se velmi výrazně zvyšuje hladina růstového hormonu, který nám v dospělosti samozřejmě již nepomáhá růst do výšky. Pomáhá však obnovovat starou tkáň a vytvářet novou. To je nutné pro regeneraci a odpočinek našich svalů. Proto by ke správnému životnímu stylu neměla patřit pouze vyvážená strava a dostatek pohybu, ale především kvalitní spánek.

Je vám divné, že během noci běžně nemusíte odcházet na záchod? To díky hormonu s názvem adiuretin, který snižuje množství moči v močovém měchýři. Spánek by se také dal nazvat dietou, jelikož během spánku uvolňuje naše tělo hormony, které potlačují chuť k jídlu.
 

Spánek jako léčba svalů

Je všeobecně známo, že spánek je lék téměř na všechno. Velkým léčitelem je i v případě našich svalů. Nejen, že je regeneruje, jak už bylo zmíněno, je dokonce dokázáno, že spánek pomáhá léčit zranění svalů apod.

Je velmi zajímavé, že během určité spánkové fáze doslova nelze hýbat jakýmkoliv svalem kromě očních a dýchacích svalů. Tato fáze vám zabraňuje prožívat fyzicky sny, tudíž vás nemůže vzbudit ani ten nejživější sen. Někteří z vás možná teď namítnou, že se jim to určitě již stalo. Je téměř jisté, že si pletete pohyb ze snu s předspánkovým záškubem. Toto trhnutí nastává velmi těsně před usnutím, kdy již téměř spíte a najednou sebou bezděčně škubnete a jste opět vzhůru. Příčina nebyla zatím jednoznačně odhalena.

Je tedy jasné, že tělo spánek potřebuje více, než si myslíme. Tento způsob relaxace a regenerace totiž nenahradí vůbec nic. Pokud máte problém s usínáním a samotným spánkem zastavte se u našich specialistů na prodejně ProSpánek a  jistě najdeme řešení vašich problémů.