info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Kvalitní spánek je o rovnováze

Představte si den, do kterého vstáváte plni energie a cítíte se zcela odpočatí. Sen bezpochyby každého z nás. Takový den poté můžete považovat za mnohem hezčí, naladíte se na tu správnou vlnu a máte radost ze života. Naopak, když se špatně vyspíte a už ráno se probouzíte s bolestmi celého těla, unavení nebo rozlámaní, na celý váš den to má poté značný vliv. Co tedy vůbec znamená "dobře se vyspat ?"

Klíčem je správný spánkový biorytmus

Kvalitní spánek posuzujeme laicky podle toho, jak se nám usíná a jak se nám vstává, což je velmi subjektivní vnímání. Objektivně je to čas mezi těmito momenty. Dnes si kvalitu spánku můžeme nechat změřit ve spánkových centrech, kde se měří pohyb očí, aktivita mozku a svalová aktivita. Cílem je odhalit poměr mezi dvěma hlavními fázemi spánku. Každá z nich má jiný význam a ovlivňuje naši vitalitu během následujícího dne.


jak spime

 

Jak zajistit ideální podmínky pro spánek?

Zásadní vliv na kvalitu spánku má prostředí, ve kterém spíte. Základem zdravého lůžka je kvalitní matrace, která vytvoří příjemné klima, přizpůsobí se tělu a umožní správnou regeneraci páteře, kloubů a svalů. Rošt dále umožní matraci dýchat a podpoří její vlastnosti. Samozřejmě nesmí chybět i správný polštář, který se postará až o 30% kvality spánku. Zejména pro ty z vás, kteří se v noci nadměrně potí, je důležitá správná volba přikrývky, která dokáže regulovat teplotu a vlhkost v lůžku.

K vytvoření příjemného prostředí nám pomůže také ticho, dostatečná tma, příjemná vůně a odpovídající teplota v ložnici.