info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.

Jak vybírat postel?

Je to k neuvěření, ale v posteli trávíme 1/3 dne, a proto by jsme měli postel podle toho pečlivě vybírat. Je zvláštní jak tomuto nábytku věnuje spousta lidí málo pozornosti ačkoliv dobrý spánek ovlivňuje naší náladu a zdraví.

Ač je to k nevíře v posteli trávíme 1/3 času a proto by jsme postel podle toho pečlivě vybírat. Je zvláštní jak tomuto nábytku věnuje spousta lidí málo pozornosti ačkoliv dobrý spánek ovlivňuje naší náladu a zdraví. Podle studií se během spánku regeneruje až 90% psychických a fyzických sil.

Spíte dobře?

Pokud ne, možná za to může špatná postel s letitou matrací. Tělu totiž nestačí čalouněná válenda s péry nebo molitanový gauč. Mnohem větší radost bude mít z kvalitní postele a matrace. Aby si tělo mohlo přes noc odpočinout a člověk ráno nevstával jako zpráskaný pes, je dobré investovat do kvalitní postele, roštu a matrace.

Jak vybírat postel?

Krátká postel může bolet

Je pravda, že sama postel kvalitu spánku neovlivňuje tolik jako rošt, matrace a materiál polštářů a přikrývek. Ale i nesprávným výběrem postele si můžete způsobit zdravotní problémy, například, když bude příliš krátká.

Minimální délka se rovná výšce člověka plus nejméně 25 centimetrů.

Šířka musí být alespoň 80 centimetrů, ale 90 nebo 100 poskytuje víc pohodlí. Standardní rozměry jednolůžka jsou 90 x 200 centimetrů, dvojlůžka 140 x 200, 160 x 200 či 180 x 200 centimetrů.

Postel musí mít také dostatečnou výšku - alespoň 30 cm nad podlahou (hygienické minimum je 25 cm), nejen kvůli pohodlnému vstávání, ale také s ohledem na prach a proudění vzduchu. Ideální výška je 40 až 50 cm, pro starší a méně pohyblivé osoby až 60 cm.

Čelo chrání před průvanem

Postele mívají jedno nebo dvě čela, tedy kromě válend. Čelo u hlavy chrání před průvanem, dá se o ně opřít, polštář díky němu nepadá. To v nohách postele není tak důležité, v menších ložnicích může čelo naopak překážet.

Cena postele je závislá na řadě faktorů

Cena postele je závislá na jeho materiálu a provedení - levnější je měkčí dřevo (borovice, smrk) a dražší potom tvrdé dřeva (bříza, dub, buk). Dále je třeba pozorně sledovat, zda-li je cena bez matrace a roštu, nebo s ní. Většinou si zákazník matraci a rošt vybírá zvlášť.