info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O matracích Jak vybrat matraci na bolavá záda?

Jak vybrat matraci na bolest zad a co dělat, když vás bolí z nové matrace?

Koupit si po deseti a více letech zcela novou matraci je nejen ze zdravotního hlediska zcela správný krok. Kvalitní matrace by za jakýchkoliv podmínek měla splnit vaše očekávání o plnohodnotném spánku. Co ale když jste vybrali novou matraci a po pár nocích se požadovaný efekt stále nedostavil? A jakou matraci vybrat, pokud vás záda bolí na staré?

Jakou matraci při bolesti zad?

Při výběru matrace je zásadní její tuhost. Nikdy nedávejte na zaběhlé klišé a nekupujte si podobnou tuhost matrace, jakou jste měli. Stejně tak neplatí, že tvrdá matrace bolest zad vyléčí. Nejlepší matrace pro bolavá záda je taková, která je vybraná na míru pro vás.  

Matraci vybírejte podle své aktuální hmotnosti ve spojení se svou oblíbenou a obvyklou polohou spánku. Výběr ovlivní i rozměr vaší postele. Nejobvyklejší rozměr matrace je 90 × 200 cm.

Měkké matrace

I měkká matrace bolest zad vyřeší. Jestli se řadíte mezi spáče na boku nebo na břiše, měli byste se zajímat právě o matrace měkčí. Dále jsou pro vás vhodné, pokud vážíte méně. Naopak, pro koho takováto matrace na bolest zad není, jsou senioři a děti. Obě tyto skupiny totiž potřebují větší oporu při spánku.

Tvrdé matrace

Pro ty z vás s vyšší hmotností je vhodná matrace tvrdší. Pokud po celou noc ležíte na zádech, sáhněte po matraci s vyšší tuhostí. Kromě tuhosti matrace ovlivňuje kvalitu spánku také materiál a jeho vlastnosti. Mezi ty nejoblíbenější matrace patří matrace pěnové a pružinové matrace
 
Nemějte strach, v tomto ohledu vám náš zkušený spánkový poradce rád a správně poradí.


Výběr správné matrace podle tuhosti

Jak dlouho trvá než si člověk zvykne na novou matraci?

V případě, že jste až do této doby spali na nekvalitní matraci, vaše tělo si navyklo na nesprávnou polohu během spánku a příchozí změna se stává náročnou. Bolest zad z matrace je způsobena tím, že tělo je náhle nuceno do pro něj správné polohy a svalstvo si začíná pomalu zvykat. Návrat do správné spánkové polohy může být bohužel během prvních nocí nepohodlný nebo dokonce bolestivý. Bolest a ztuhlé svalstvo by do dvou týdnů mělo odeznít a tělo by se pak mělo každým dnem dostávat do lepší kondice.
 
Kvalitní matrace vám navíc po pár měsících zmírní i vleklé problémy s klouby a zády. Proto doporučujeme na matraci spát alespoň 14 dní. Pokud bolest zad z nové matrace neodezní, je to rozhodně důvod k její výměně.

Jaká je nejlepší matrace pro bolavá záda

Na bolavá záda je neproleželá a kvalitní matrace nejlepší. Pokud na své matraci spíte více jak osm let, je čas ji vyměnit. Nová matrace bolest zad nevyléčí v případě, že máte bolesti chronické. Nákup zdravotních či ortopedických matracích by však váš problém mohl zmírnit.

Zdravotní matrace se odlišuje od ortopedické tím, že musí mít certifikát kvality. Ortopedické matrace se poté dokonale přizpůsobí vašemu tělu, nicméně certifikát nemá.  Rádi vám s výběrem kvalitních matrací poradíme na některé z našich prodejen. Zastavte se za našim proškoleným personálem.