info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog Tipy pro zdravý spánek Co je bílý šum a jak pomáhá s usínáním?

Co je bílý šum a jak pomáhá s usínáním?

Nedaří se vám usnout? Probouzíte se rozlámání, přestože spíte na kvalitní matraci nebo polštáři? Problém může být v prostředí, které po celou noc narušuje váš spánek. Pomoci vám může bílý šum! Zkušenosti s ním mají nejen maminky od neutišitelných miminek, ale i celá řada dospělých, kterým se špatně spí.

Co je to bílý šum?

Bílý šum (anglicky White Noise) je nerušivý monotónní zvuk v pozadí, který přehluší jiné zvuky. Pokud vás během noci probudí hluk, nemůže za to vlastně hluk samotný, na vině je ve skutečnosti změna hladiny hluku, který je kolem vás. Mozek tedy probuzením ze spánku reaguje na změnu intenzity nebo hlasitosti okolních zvuků.

Podstata bílého šumu

Už jste si někdy všimli, že když usínáte v místnosti, kde je naprosté ticho, uslyšíte každý zvuk v domě? Slyšíte, jak vedle v místnosti tikají hodiny, jak venku jede auto a podobně. Váš mozek všechny tyto zvuky zaznamenává a zpracovává je. Pokaždé když usnete, hlasitější zvuky vás mohou probudit nebo váš spánek ovlivňují a narušují i přesto, že vás třeba úplně nevzbudí.

Jak vám bílý šum může pomoci usnout?

Pokud se snažíte usnout, může vás změna hladiny zvuku vzbudit nebo vám v první řadě bránit v usnutí. Když ale vaše mysl vnímá konstantní zvuk, zaměří se na něj a další okolní zvuky již nebude vnímat. To vám pomůže snadněji usnout a je méně pravděpodobné, že váš spánek bude během noci narušen.

K vytvoření bílého šumu lze využít například obyčejný větrák nebo jiný přístroj produkující jednotvárný nerušivý zvuk. My ale doporučujeme vyzkoušet některou z aplikací pro chytré telefony, kterých je k dispozici celá řada. Až půjdete spát, pro iOS zkuste aplikaci NiteFan a pro Android je ke stažení zdarma například aplikace White Noise Free

Po navození příjemné atmosféry pro spánek bílým šumem zjistíte, jak jsou zvuky, které jinak běžně slyšíte, sotva znatelné a jak se každé ráno budete probouzet mnohem více odpočatí.

Bílý šum k usínání i miminek a novorozenců

Výhodou bílého světla je, že redukuje hluk. Proto je skvělým nástrojem pro rodiče. Pokud pustíte bílý šum novorozencům nebo i starším dětem a  snížíte riziko jejich probuzení okolním hlukem. Děti budou usínat rychleji a nevzbudí je rámus všedního dne, proto můžete pokračovat ve svém dni, přestože vaše díte spí. Pustit jim můžete například bílý šum s deštěm. V případě nouze můžete vytvořit bílý šum vysavačem, jen dávejte pozor na jeho hlasitost.

Bílý šum –⁠ může i škodit?

Ani pouštění bílého šumu svým dětem není bez pravidel. Bílý šum byste měli pouštět spíše na nižší hlasitost. Hlasité zvuky, ať už jakékoliv, dětským ouškům nesvědčí. A na jakou hlasitost ho tedy pustit? Základní pravidlo je, pusťte hudbu tak nahlas, abyste stále při ní mohli vést rozhovor s partnerem a bez problémů se slyšeli. 
 

V jiných případech se škodlivost bílého šumu neprojevila.