info@prospanek.cz
+420770100440
poradenská linka je dostupná Po - Pá od 8:00 do 18:00 a So - Ne od 9:00 do 16:00
Menu Zavřít
0 0 Kč
Váš košík je zatím prázdný.
Úvodní strana Blog O polštářích Když bolí krk z anatomického polštáře

Když bolí krk ze zdravotního polštáře

Stalo se vám, že jste si pořídili anatomický polštář a od té doby vás bolí krční páteř? Případně tento pocit znáte z vyprávění? U těchto polštářů to nekončí jejich výběrem, ale teprve až vhodným ulehnutím na polštář, který skutečně vyhovuje vašim potřebám.

Co stojí za bolestí zad a šíje po koupi nového polštáře? Na vině může být špatně zvolený typ polštáře, ale není to pravidlem. Problém může být i v nedostatečně dlouhé adaptabilní době.

Špatně zvolený typ polštáře

Prvním důvodem je volba nevhodné výšky nebo tvaru polštáře. Druhým důvodem bývá poměrně drastický přechod z klasického polštáře na polštář anatomický. Člověk, který je zvyklý spát na měkkém polštáři z dutých vláken nebo peří, a často má i více polštářů zmuchlaných pod hlavou, si musí na anatomický polštář nejprve zvyknout. Šíjové svalstvo je navyklé na špatnou polohu, a když se uloží na zdravotní polštář, který tělo nutí do jiné, anatomicky správné polohy, může se jako reakce dostavit bolest krční páteře, ztuhnutí krčního svalstva či bolest zad. Tyto bolesti však v průběhu týdne až 14 dní odezní. Pokud se u vás již vyskytují nějaké zdravotní problémy, je nezbytné, abyste si na anatomicky tvarovaný polštář zvykli.

Proč si koupit anatomický polštář?

Anatomický polštář je vhodné zakoupit především při problémech s krční páteří, ale také pro předcházení těmto problémům. Zajistí dokonalou a správnou oporu hlavy a krční páteře. Je tak vhodný pro každého, komu záleží na zdravém spánku. Anatomické polštáře se vyrábí z viscoelastické (paměťové) pěny citlivé na teplotu a tlak, což znamená, že při ulehnutí polštář změkne, vytvaruje se přesně podle tvaru krku a hlavy a poskytne šíjovým a ramenním svalům dokonalé uvolnění. Polštáře mají samozřejmě z hygienických důvodů snímatelný a pratelný potah. Nevýhodou je snad jen vyšší pořizovací cena, která je však z dlouhodobého hlediska investicí do kvalitního spánku. 


Tempur anatomický polštář

 

Pro koho nejsou anatomické polštáře vhodné

Polštáře se vyrábí v různých tvarech a velikostech pro různé polohy spánku. Vhodný polštář se tedy dá najít pro každého. Anatomické polštáře se vyrábí v různých tvarech a každý tvar je určený pro jinou polohu. Některé jsou určené pro spánek na boku a na zádech, jiné třeba jen na boku nebo pouze na břiše, nebo jsou také polštáře komfortní, které se dají použít pro jakoukoliv polohu při zachování své funkce – tvarování podle krční páteře a hlavy.

Jaké jsou mezi jednotlivými tvary polštářů rozdíly

Každý tvar má své opodstatnění pro různé polohy, avšak pouze jeden tvar (dvojitá vlna – viz obrázek) je ze zdravotního hlediska nejvhodnější. Pokud se u vás již objevují zdravotní problémy s krční páteří, je obvykle nejvhodnější zvyknout si právě na tento polštář.


polštáře Tempur

Jak je to s alchymií mezi polštářem a matrací?

Anatomický polštář řeší pouze oblast hlavy, krku a ramenou, nijak tedy neovlivní kvalitu spánku na nevhodné matraci. Podstatné je nahlížet na výběr matrace a polštáře zároveň. Pokud však tuto možnost nemáte a chcete alespoň prostřednictvím polštáře zlepšit svůj spánek, nezapomeňte se spánkovým poradcem vybírat polštář právě dle typu vaší stávající matrace, protože právě kvalitní matrace je pro zdravý spánek to nejdůležitější.

Nejoblíbenější anatomické polštáře pro dospělé i děti.

U našich zákazníků je dlouhodobě nejoblíbenější anatomický polštář TEMPUR® Original právě pro své schopnosti minimalizovat zdravotní problémy v oblasti krční páteře. Případně univerzální polštář TEMPUR® Ombracio, který je vhodný i pro spánek na břiše. Pro děti je vhodný jakýkoliv z anatomických polštářů, ovšem v nejnižší výšce. Možnost volby výšky anatomických polštářů je u všech polštářů značky TEMPUR®. U jiných značek zpravidla nebývá možnost výběru z různých výšek.

Pokud jste již vyzkoušeli vše z našich rad a domníváte se, že nezapadáte do žádného z popisů, obraťte se na naše spánkové odborníky pro radu přímo na míru.